Het dak van je verenigingsgebouw heeft lekkages en is aan het eind van zijn Latijn. Dan kan je twee dingen doen: het dak repareren of een ander pand kopen. Die keuze was voor Enschedese drum- en marchingband niet moeilijk. Ze willen het gehele dak van hun pand in de wijk Twekkelerveld vernieuwen, maar daar is een flinke lading geld voor nodig. Daarom organiseert DMBE een loterij. En dat is er niet zomaar één.
‘Het dak gaat eraf’ is een loterij die welgeteld vijftig prijzen bevat, met een totale waarde van 43,5 duizend euro. Onder meer een elektrische fiets, een vakantiecheque en niet onbelangrijk: als hoofdprijs een Volkswagen Taigo, direct uit de showroom.
“We willen direct groot inzetten, geen kleine acties of inzamelingen. Ook met subsidies krijgen we het niet voor elkaar”, zegt organisator Bernhard Geerdink. “We moeten veel geld ophalen, dus ook mooie prijzen aanbieden.”
Om mee te mogen doen met het kansspel kan iedereen van achttien jaar of ouder een lot kopen van vijfentwintig euro. Er zijn maximaal vijfduizend loten beschikbaar en dat betekent dat deelnemers één procent kans hebben om een prijs te winnen. DMBE-lid Jan Mooij: “De winstkans is bij ons veel groter dan bijvoorbeeld een Vriendenloterij of Postcodeloterij.”
“Als we 3000 loten verkopen, dekken we in ieder geval de kosten”, zegt de organisator. “Maar het liefst verkopen we ze allemaal natuurlijk.” Een loterij met zulke prijzen is een risico dat de vereniging moet nemen, denkt Geerdink.
Van het opgehaalde geld wordt de dakreparatie – die zo’n vijftig duizend euro gaat kosten – betaald. “Er zijn al meerdere reparaties geweest, maar nu is het houtwerk écht aan het eind van zijn Latijn”, licht Geerdink toe. “Je ziet er nu niet zo veel van, want de lekkages zijn met noodoplossingen hersteld.”
Drum- en Marchingband Enschede is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen drum- en showband Oost-Enschede en drum- en showfanfare Enschedese Marsband. Het oudste onderdeel van de vereniging stamt uit 1946. Ruim honderd leden zijn betrokken bij de vereniging. DMBE bestaat uit verschillende groepen: de Drumfanfare, de Oosterbloaskapel, de Stageband, een scoutingband en een twirlgroep.
De voormalige gymzaal werd in 1990 gekraakt door leden van de muziekvereniging. Het pand aan de Herculesstraat was eigendom van de gemeente. Een aantal leden van DMBE waren het toentertijd niet eens met de leegstand ervan. “Ze wilden graag een repetitieruimte en dit was daar een perfecte zaal voor”, vertelt Mooij. “Na een paar jaar is het gebouw overgekocht van de gemeente. Het is nu, na een aantal verbouwingen, een vrij luxe gebouw. Maar als er niks aan gedaan wordt, komt het dak uiteindelijk een keer naar beneden."