Het Enschedese festival GOGBOT ligt in de provinciale politiek onder een vergrootglas. Het feit dat drugs mede het thema was van het meerdaagse evenement eerder deze maand, zorgt ervoor dat meerdere partijen vraagtekens zetten bij de halve ton subsidie. “Het gevaar van drugs wordt vergoelijkt."
“Als ik het thema zie op de website, dan word ik daar al nerveus van”, schetst SGP-burgerlid Co Florijn zijn eigen zoektocht naar de achtergrond van het festival GOGBOT, dat eerder deze maand vier dagen in Enschede plaatsvond. Het thema dit jaar? ‘Feed your head / Drugs & AI’. En dat zint de SGP niet, zo blijkt tijdens de commissievergadering waarin het evenementenbeleid besproken wordt.
“Op de website staat het in het Engels, maar als ik de tekst zo lees, staat er: drugs zijn gevaarlijk, maar je wordt er zo creatief van. En als je druk ervaart van Tiktok of Instagram, dan heeft GOGBOT de oplossing: partydrugs. Het gevaar van drugs wordt vergoelijkt. En ik kan mij niet voorstellen dat de provincie dat voor ogen had bij het verlenen van de subsidie.”
De SGP, en ook JA21, willen dan ook dat in het nieuwe evenementenbeleid de voorwaarden strikter vastgesteld worden, om herhaling van dit - “subsidiëren van drugsvergoelijking” - te voorkomen. Een voorstel daarover volgt in de komende weken.
Op de site van GOGBOT staat onder meer: "De drugswereld is chaotisch, tegenstrijdig en paradoxaal. Er gaat veel geld in om. Het kan gevaarlijk zijn als het verkeerd wordt gebruikt en het roept heftige reacties op, maar het creatieve potentieel ervan is enorm. Dit jaar onderzoekt GOGBOT hoe en waarom we drugs gebruiken. In een samenleving waar big tech onze geest heeft gekaapt en onze tijd controleert, functioneren partydrugs als een ontsnappingsroute, een manier om de autonomie terug te winnen."
“Ik snap de zorgen van de SGP heel goed”, stelt Tijs de Bree, verantwoordelijk bestuurder van het evenementenbeleid. Maar, zo stelt hij: “Evenementen mogen ook kunstzinnig, verstorend en schurend zijn. Je laten nadenken over de samenleving. Daar zit een bepaalde vrijheid in.”
GOGBOT ontving dit jaar 54.000 euro van de provincie, en kon ook rekenen op financiële steun van het Rijk. “Het is een toonaangevend en gerenommeerd evenement, trekt tienduizenden bezoekers, een wereldwijd exportproduct”, benadrukt De Bree. Hij wil het evenementenbeleid dan ook graag houden zoals het is.
Kees de Groot was tot en met dit jaar verantwoordelijk voor het festival, en hij kan wel leven met de ontstane discussie. Dat is namelijk altijd het doel van GOGBOT. “We willen taboes doorbreken, en zeker bij drugs is dat onder het juk van het christendom in de taboesfeer getrokken. Wij willen het bespreekbaar maken.”
Hij wijst op het symposium dat georganiseerd werd tijdens het festival, met beleidsmakers en deskundigen uit bijvoorbeeld de zorg. “We hebben het wetenschappelijk onderbouwd, het is een urgent en actueel verhaal. Denk ook aan lozingen van drugsafval, criminaliteit rondom drugs, het hypocriete systeem rondom coffeeshops. Je moet kritisch kijken welke drugs gevaarlijk zijn en welke niet.”
Van drugsgebruik was volgens hem helemaal geen sprake op het festival. “En we verheerlijken het ook niet. We nemen allerlei invalshoeken mee. Niet alleen zoals klein-christelijke en populistische partijen erover denken, maar een open debat.”
Overigens behandelt GOGBOT elk jaar een ander thema, dus de vrees van de SGP en JA21 lijkt voor komend jaar sowieso ongegrond. Fakenews, biohacking, AI; het kwam allemaal al eens langs. De Groot: “De Raad van Cultuur is hier ook geweest, zij ondersteunen het ministerie, en ze waren heel content over onze thematiek.”