Een vers, zelf geplukt, veldboeket. Zaterdag kun je er nog voor terecht in Boekelo. Daarna gaat de pluktuin van de Inspiratiehoeve dicht voor publiek. Niet alleen tijdens de wintermaanden, maar voorgoed.
En dat terwijl de pluktuin deze maand tien jaar bestaat. Deze keuze maken doet ook best een beetje pijn, laat Renate Haarman van de Inspiratiehoeve weten. Maar door de groei die de hoeve nu doormaakt kunnen zij en mede-initiatiefnemer Mirthe Koetse niet anders.
De afgelopen jaren groeide het aantal workshops en ook de vergaderruimte die ze verhuren is veelvuldig volgeboekt. Daar gaat veel tijd in zitten. "We kwamen in een spagaat terecht. We zijn natuurlijk heel blij met die groei, dat is waar het bedrijf om draait, maar we willen ook zelf de tuin in en deze netjes houden voor het publiek. En dat lukt nu niet allebei."
De pluktuin, gelegen aan de Beldershoekweg tussen Boekelo en Oele, mag straks dan niet meer openbaar zijn, hij blijft wel bestaan. En daarmee ook het maatschappelijke karakter ervan. Zo worden de aanleg en het onderhoud voor het grootste deel door vrijwilligers gedaan die er via een re-integratietraject werken. Het zijn met name vrouwen die in de ziektewet zitten en niet meer aan het werk komen, maar wel iets willen doen. Of die hun belastbaarheid willen meten. "Het doel van de tuin blijft hetzelfde," legt Renate uit.
Op dit moment bestaat het team uit tien dames. Zij werken inmiddels niet alleen meer in de tuin. Toen er in coronatijd geen fysieke workshops gegeven mochten worden, startte de Inspiratiehoeve met de verkoop van doe-het-zelf-pakketjes voor thuis. Een aantal vrijwilligers hielp met het samenstellen van de pakketten. En dat is zo gebleven. "Toen bleek dat sommigen van hen die klussen ook heel leuk vinden. De helpende handjes verplaatsten zich dus van het erf naar de hoeve en dat bevalt heel goed."
Terug naar de tuin. Als het publiek straks niet meer komt plukken, wat gebeurt er dan met de bloemen die er bloeien? Daar hebben Mirthe en Renate al wel ideeën over. "We denken aan samenwerkingen met restaurants waar onze bloemen op tafel komen te staan. Ook spelen we met het idee om plukworkshops te geven. De bloemen krijgen in ieder geval een andere mooie bestemming."
1Twente nam al eens een kijkje in de pluktuin: