Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw initiatief Nieuwsgierig Hengelo wil mensen uit hun bubbel halen

In Hengelo is maandag een nieuw project van start gegaan: Nieuwsgierig Hengelo, een initiatief van Stichting Bernards Ontmoeting en Bibliotheek Hengelo. De centrale vraag die leidde tot het nieuwe initiatief was 'hoe kun je er in een tijd van polarisatie voor zorgen dat mensen minder tegenover elkaar komen te staan?'

Startbijeenkomst

Hoe je dat doet, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De gedachte is dat het kan helpen als mensen meer met elkaar in contact komen en elkaar wat beter leren kennen. Er ontstaat dan meer begrip, ondanks de verschillen. Maandag was de startbijeenkomst van Nieuwsgierig Hengelo in de bibliotheek met tientallen geïnteresseerden. Er werd inspiratie opgedaan en er werden ideeën verzameld voor gezamenlijke activiteiten in de stad, waarbij ontmoeting centraal staat.

Verbindingen maken

Als het gaat om nieuwsgierigheid en ontmoetingen, dan gaat het volgens Ingeborg Wind programmamaker bij Bibliotheek Hengelo, ook om verbindingen leggen. "Er zijn hier in het verleden debatten georganiseerd, maar daar wilden we vanaf, omdat je dan vaak alleen stellingnames krijgt. Mensen zijn voor of tegen en staan tegenover elkaar. De wens was om meer in te zetten op het aangaan van het gesprek. Daarop zijn we verder gaan voortborduren en we kwamen ook op het idee om verbindingen tussen clubs onderling te leggen."

Eigen kringetje

Wind vindt Hengelo een fijne stad waar van alles is te beleven. Wat haar wel opvalt is dat iedereen in zijn eigen bubbeltje zit, werkt en organiseert. "Soms vinden clubjes elkaar wel, maar iedereen doet zijn eigen dingetje. Dat valt me heel sterk op als niet-Hengelose."

De programmamaakster geeft toe dat het heel menselijk is om te kiezen voor het vertrouwde eigen kringetje. "Als ik naar mezelf kijkt en naar wie m'n vrienden en kennissen zijn, dan zitten die allemaal in dezelfde bubbel. Binnen die bubbel lijkt het wel allemaal heel divers, maar eigenlijk is dat niet zo. Het is dus interessant om jezelf een spiegel voor te houden en er iets mee te doen door ook eens bruggen te slaan."

Ze geeft toe dat het soms lastig kan zijn om je open te stellen voor iets of iemand die je niet kent. "Bij jezelf laten openstellen hoort ook je zwakke kanten laten zien. Dat je fouten durft te delen en dat je niet de schijn ophoudt dat het zo uitstekend gaat. Door je kwetsbaarder en opener op te stellen komt dat heel anders bij een ander binnen."

“Hengelo is een fijne stad, waar van alles is te beleven. Wat mij wel opvalt is dat iedereen in zijn eigen bubbeltje zit, werkt en organiseert.”

Plaatjesboek

Wind geeft een voorbeeld van een project in Schiedam dat was gebaseerd op het fenomeen voetbalplaatjes sparen. Een kunstenaar in de stad ontwikkelde een plaatjesproject voor een buurt waar mensen elkaar niet zo goed kenden. Inwoners konden plaatjes van hun buren in hun wijk sparen. Zij moesten de wijk in om een plaatjesboek compleet te krijgen.

"Mensen waren ook verdeeld in onderdelen, als een soort kwartet. Die kon je dus bij elkaar sparen. Daar waren ook weer activiteiten aan gekoppeld. Er was bijvoorbeeld een groepje mensen dat 's ochtends heel graag warm ontbijt. Die vier kon je sparen. Er werd vervolgens daadwerkelijk een warm ontbijt bereid, waar mensen elkaar troffen en met elkaar aan de praat raakten. Een mooi en laagdrempelig voorbeeld, dat zorgde voor meer saamhorigheid in de buurt."

Naar buiten

Nieuwsgierig Hengelo staat nog in de kinderschoenen. Wat het precies gaat worden, kan Wind nog niet vertellen. Er is geen stip aan de horizon wat het moet gaan worden. "Je moet het gehele project ook zien als een onderzoek. We gaan het zien."

Een eerste idee voor een activiteit is het organiseren van een diner tussen de boeken van de bibliotheek, maar het is niet gezegd dat alles in de bieb gaat plaatsvinden. "Nee, juist niet. We willen als bieb ook naar buiten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.