Tientallen papa’s van Montessorischool Het Zeggelt in Enschede bakten vrijdag bijna 2000 pannenkoeken. Vanaf 13.00 uur kwamen alle 600 leerlingen inclusief ouders langs om de baksels op te eten. De vaders willen met de jaarlijkse actie hun steentje bijdragen. De opbrengst gaat namelijk naar een goed doel: de vergroening van het schoolplein.
De lat voor het aantal pannenkoeken ligt hoog dit jaar volgens schooldirecteur Babette Hummel. “Vorig jaar hebben we ongeveer €1600 euro opgehaald. We willen het natuurlijk ieder jaar iets beter doen.” De opbrengst van de jaarlijkse actie gaat altijd naar een extraatje voor de ontwikkeling van de school zelf.
“Van tosti-ijzers tot speeltoestellen, de kinderen mogen zelf besluiten wat er met het geld gaat gebeuren”, legt organisator Wout Britsia uit. “Zolang het maar voor de school is.”
Dit jaar gaat het opgehaalde geld naar de vergroening van het schoolplein. De leerlingen zijn enthousiast over de actie. “Ik vind het goed dat het schoolplein groener wordt”, zegt een meisje uit groep acht. “Er komt misschien een blotevoetenpad, een amfitheater en er komen extra bomen.”
Vanaf vrijdagochtend acht uur is een groep vaders bezig met de voorbereidingen. Emmers vol met beslag worden de hele ochtend in een hoog tempo geleegd, verspreid over tien bakplaten. Britsia: “We halen af en toe een kind uit de klas om te helpen met het mengen van het beslag. Dat doen we niet met normale mixers, maar met boormachines. Ze staan te springen om gekozen te worden.”
De laatste jaren hoort schooldirecteur Hummel vaak dat mama’s ook mee willen doen. "Maar om de originele traditie in stand te houden blijft deze actie echt alleen voor de vaders. Opa’s zijn overigens wel welkom om te helpen, maar moeders niet. Zij doen vaak al meer andere dingen voor de school, zoals luizen pluizen of helpen in de bieb. Vandaag zijn ze zeker welkom, maar dan om de pannenkoeken op te eten.”
Met zoveel ervaring hebben de vaders inmiddels een aardig beeld van de perfecte pannenkoek. “Hij mag vooral niet te dik zijn, dan worden ze soppig van binnen en kunnen ze niet soepel opgerold worden”, vertelt oud-pannenkoekenbakker Britsia. “Gelukkig zijn we er door de jaren heen steeds beter in geworden.” Volgens de bakkers – bestaande uit geoefende én minder geoefende papa’s – moet een pannenkoek goudbruin, redelijk dun en rond zijn.
Naast de standaard pannenkoek is er rekening gehouden met allergieën. Er is een speciaal station voor baksels gemaakt van gluten- en lactosevrij beslag. Dus de inhoud is van belang. Maar hoe een pannenkoek er precies uit moet zien, daar liggen de leerlingen niet wakker van. “Ze zijn het lekkerst met stroop en poedersuiker", zegt een jongen uit de bovenbouw. "Dik of dun maakt mij niet zoveel uit, ik eet ze toch wel."