Amy en Nick, twee twintigers, komen met een bigshopper vol stoeptegels aangelopen. Nou ja, vol: vier tegels en de tas is amper nog te tillen. Voor elke tegel krijgen ze een plantje mee naar huis. Deze ruilactie is onderdeel van een bijeenkomst in het parkje tussen de Otto van Taverenstraat en de Toekomststraat in Twekkelerveld. Wethouder Marc Teutelink onthulde er zaterdagmorgen een paneel waarop staat hoe dit deel van de wijk de komende decennia de weersomstandigheden het hoofd gaat bieden. De naam van het project: GroenBlauw Twekkelerveld.
Amy en Nick wonen samen en studeren Civiele Techniek aan de UT. Nick lacht: "Wat hier allemaal is veranderd de afgelopen drie jaar past wel in ons straatje. Helemaal in dat van Amy. Haar specialisme is watermanagement."
Watermanagement. Dat is precies wat de gemeente Enschede en aannemer NTP hier sinds eind 2020 aan het doen zijn. Zorgen voor de afvoer van te veel water als het regent en tegelijk genoeg water vasthouden voor drogere periodes. Woordvoerder Lies Rubingh: "Dit deel van Twekkelerveld was één van de tien locaties in Enschede met het grootste risico op wateroverlast. Als het hard regende, kwamen sommige straten onder water te staan. In de toekomst komen hevige regenbuien vaker voor. Vandaar dat ingrijpen onvermijdelijk was."
Janny Speekhout van de Zwierstraat vindt het mooi geworden: "Ik kom van oorsprong uit Neede, maar woon al jaren met veel plezier in Twekkelerveld. Mij krijg je hier nooit meer weg. Ik laat ook regelmatig mijn hond uit in dit parkje. Ik vind het er absoluut mooier op geworden met dat beekje en met die wilde bloemen." Ook dat maakt deel uit van het plan: verschillende soorten bloeiende planten en bomen, die allerlei typen dieren aantrekken en daarmee de biodiversiteit vergroten.
Overigens is dat 'beekje' feitelijk een wadi, die het overgrote deel van het jaar droogstaat. Omdat er de afgelopen dagen behoorlijk wat regen is gevallen, staat er nu een paar centimeter water in.
Janny Speekhout vertelt dat ze blij is dat er iets is gedaan aan de wateroverlast: "Bij zware buien staat het vaak blank in m'n schuurtje. Je ziet het water dan bijna vanaf de Van Heekstraat deze kant op stromen. Daarom staat alles in mijn schuur op wieltjes. Hoog en droog."
Ze heeft nog weinig gemerkt van de gemeentelijke ingrepen, maar Peter Dijkstra, verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte in de stad, weet zeker dat ze de komende maanden het verschil gaat zien: "Ja, de echte wateroverlast is nu verleden tijd."
Een aantal jaar geleden is besloten risicolocaties voor wateroverlast aan te pakken. Dit gebeurt onder andere door het terugbrengen van een deel van de oude bekenstructuur in Enschede. Waar mogelijk worden de beken bovengronds aangelegd. Deze watergangen geven ruimte aan tijdelijke grote hoeveelheden water. Ook zijn ze een plaats waar water in de grond kan trekken en – als het nodig is – voeren ze het water geleidelijk af. Dit gaat verdroging tegen en zorgt voor verkoeling bij hoge temperaturen. Zo vormen de beken een voorwaarde voor het klimaatadaptief inrichten van Enschede.
Dat moet ook wel als je bedenkt dat er ondergrondse berging voor maar liefst 11 miljoen liter water is gerealiseerd. Die hoeveelheid staat gelijk aan wat duizend tankwagens kunnen bergen. Dat is een veelvoud van wat studenten Amy en Nick op hun bagagedrager mee konden nemen: "De hele achtertuin van ons huisje ligt vol tegels. We kregen er nu vier mee." Die ruilen ze in voor vier plantjes; het maximale aantal dat een huishouden mee mag nemen. Voor de rest van de tegels kunnen ze de gemeente bellen: die haalt ze gratis en voor niets op.
Wethouder Leefomgeving Marc Teutelink onthult tijdens de bijeenkomst een paneel met daarop uitleg over het project. Hij vertelt over de aanpassingen die in en onder de straat zijn gedaan en stipt daarbij aan dat in de afronding ook nog een aantal straten veiliger is ingericht. Zo is bijvoorbeeld de Spoordijkstraat versmald en zijn er drempels aangelegd. Teutelink: "Een kwestie van slim combineren.”
Mensen die er zaterdagmorgen niet bij waren, hebben onder meer een educatieve rondleiding langs de beek gemist, ze hebben geen informatie kunnen inwinnen over afkoppelen van regenwater, over gesubsidieerde regentonnen en over groene daken. Niet getreurd echter: op de site https://groenblauwenschede.nl/ vinden ze deze info ook.
Twekkelerveld is nog niet volledig klimaatadaptief. De komende jaren komen de meest oostelijk gelegen delen van de wijk aan de beurt. Volgend jaar wordt de Minister Loudonlaan heringericht en daarna volgen Cort van der Lindenlaan, Thorbeckelaan, Groen van Prinstererlaan, Van Kolstraat, Doctor Schaepmanlaan en het Zwiksplein.