Het uitkopen van de familie Beernink wordt binnen de Hengelose gemeenteraad gezien als de meest fatsoenlijke oplossing in een zaak die de gemoederen al jaren bezighoudt. "De bal ligt nu bij het college. Dat gaat nu eerst in gesprek met De Toermalijn en de Beerninks," zei BurgerBelangen-raadslid Jeffrey Scholten in de talkshow Hengeloos Peil. "Hierin komen de voorwaarden aan de orde: wie er weg wil en ook of de percelen een maatschappelijke of een woonbestemming moeten krijgen."
De inzet van een externe onafhankelijk bemiddelaar moet ervoor zorgen dat de al jaren slepende kwestie tot een einde komt en liefst zo snel mogelijk, vindt de voltallige raad. De Raad van State verwierp begin augustus het bestemmingsplan van De Toermalijn en dat van de kavel met de woning van de familie Beernink, omdat de gemeente Hengelo de geluidsoverlast daarin niet voldoende heeft beargumenteerd.
De familie Beernink ondervindt al jaren hinder van het kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking. De gemeenteraad moet nu kiezen tussen de uitkoop van de familie Beernink of de uitkoop van De Toermalijn. De raad wil een snelle en ordentelijke afwikkeling van de zaak in lijn met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter.
In de uitspraak doet de Raad van State ook een suggestie om nieuwe geluidsmetingen te doen. “Dat is natuurlijk het nachtmerrie-scenario, want dan begin alles weer helemaal opnieuw”, zegt raadslid Herbert Capelle van Hengelose Burgers. “Het wordt dan opnieuw een welles-nietesspelletje als de gemeente opnieuw een poging doet om het gelijk te halen.”
De suggestie voor nieuwe geluidsmetingen, waarmee de uitspraak van de Raad van State begint, was voor Hengelose Burgers dan ook aanleiding om een motie in te dienen. Die riep het college op om de Beerninks uit te kopen. “Wij willen de route van nieuwe geluidsmetingen niet op en willen dat er een bestemmingswijziging komt voor een maatschappelijke bestemming voor beide percelen.” De motie kreeg op woensdag 12 september geen meerderheid.
Het doen van mogelijk nieuwe geluidsmetingen is ook geen pad dat coalitiepartij BurgerBelangen wil bewandelen. “Het is één van de opties die op tafel ligt, maar dat is voor ons geen serieuze optie. Onze eerste optie is om de Beerninks schadeloos te stellen", aldus raadslid Scholten.
Het scenario dat de Toermalijn zou moeten verkassen, ziet Scholten als een ongewenste en te rigoureuze zet voor deze partij. “De beste én meest logische oplossing is dat de Beerninks daar weggaan.” De familie wil dat zelf ook. “Na al die jaren is de wens van de Beernink om ze uit te kopen, dat moeten we dus zeker overwegen. Onder welke voorwaarden, daar moet dan een onafhankelijke partij naar kijken.”
Voormalig raadslid Leo Janssen, die het al jarenlang opneemt voor de familie Beernink, klom in de uitzending van Hengeloos Peil op de zeepkist en zegt dat het goed zou zijn om de kwestie nu eindelijk eens op te lossen. “Geen hele lange procedures meer, maar een snelle en ordelijke afhandeling met de Beerninks."
Janssen zegt dat het hoog tijd wordt dat 'de schandvlek van Hengelo,' zoals hij de zaak noemt, wordt uitgewist. "Excuses naar de Beerninks van het college en de gemeenteraad zou de zaak daarbij recht en goed doen."