Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voor Enschedeërs in armoede zijn er gratis schoolspullen, maar niet iedereen komt ze halen

Nieuwe brugklassers zijn al een paar weken op weg en hebben inmiddels hun spulletjes op orde en boeken gekaft. Maar wat als je als ouder eigenlijk niet genoeg geld hebt om een rugzak of rekenmachine te kopen die je kind nodig heeft voor zijn lessen? In Enschede helpt Stichting Leergeld mensen aan die spullen. Tot december kunnen gezinnen die tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen zich melden voor hulp. Het vreemde is: ze melden zich niet.

Waarom behoeftigen zich niet melden voor de gratis schoolspullen is gissen. Volgens Jaimi Keirouz, coördinator van Stichting Leergeld weten mensen simpelweg niet af van het bestaan van hun organisatie of weten ze niet dat ze aanspraak kunnen maken op de hulp.

Pilot tot december

Wie terecht kan bij de stichting, dat wordt bepaald door het maandelijks inkomen. Als alleenstaande ouder mag je een inkomen van maximaal 1503 euro per maand hebben en als meeroudergezin gezamenlijk een inkomen van maximaal 2147 euro per maand. Dat is 130 procent van de nieuwe bijstandsnorm. Eerder was dat tien procent minder. De nieuwe pilot met een bredere doelgroep loopt tot december.

“We denken dat meer mensen hulp nodig hebben, want we zien dat veel kinderen zonder specifieke reden van hun sport worden afgehaald", zegt Keirouz. Maar een grotere groep brengt ook meer kosten met zich mee. "Gelukkig krijgen we budgetten van gemeente Enschede en hebben we sponsoren die alle voorzieningen bekostigen.”

“Kinderen mogen armoede niet voelen, ze moeten gewoon kind kunnen zijn.”

Gevulde rugzakken

Eén van die sponsoren is de Enschedese boekhandel Broekhuis. In samenwerking met de boekhandel zorgde Stichting Leergeld ervoor dat iedereen die bij de stichting ingeschreven staat een gevulde tas kon afhalen. De actie is vooral gericht op nieuwe brugklassers. "We vinden een goede schoolstart belangrijk. Daar zijn specifieke spullen voor nodig", legt Keirouz uit. "In de rugzakken zit onder meer een rekenmachine, broodtrommel, een volle etui, schriften en kaftpapier. Kinderen mochten bepaalde dingen zelf uitkiezen op smaak."

De afgifte van rugzakken voor brugklassers ging dit jaar anders dan voorheen. Eerder was er één specifieke dag waarop behoeftigen de tassen konden ophaalden. “Daar kregen we kritiek op”, aldus de coördinator. “Doordat er maar één afgiftedag was, stond er een grote rij. Mensen die in de rij stonden kwamen bekenden tegen en schaamden zich ontzettend.” In plaats daarvan kon het ophalen van de tassen dit jaar op eigen initiatief van 12 juli tot en met 30 augustus. Het enige dat daarvoor nodig was, was een geldig Stichting Leergeld-nummer.

20230925 Jaimi Keirouz Stichting Leergeld 1
Nog niet opgehaalde schoolspullen bij Broekhuis
Beeld: Jaimi Keirouz

Hele schooltijd lang

Niet alleen brugklassers, maar ook andere scholieren van zowel het basisonderwijs als voortgezet onderwijs krijgen spullen en diensten vergoed. Geld krijgen ze niet, maar 'in natura' worden nu al ongeveer drieduizend Enschedese kinderen blij gemaakt.

Leerlingen krijgen zelfs een laptop of smartphone als ze die nodig hebben. “In de digitale wereld waar we nu in leven, zijn die middelen eigenlijk ondenkbaar. Alle lessen en informatie staan tegenwoordig op tablets of computers. Heb je die niet, ontwikkel je onbewust al een achterstand aan informatie.”

Ontwikkeling stimuleren

Ook een achterstand in persoonlijke ontwikkeling wil Stichting Leergeld voorkomen. Volgens de coördinator bezuinigen ouders die krap bij kas zitten het allereerst op sport. “Dat willen we niet, want juist daar komen kinderen in aanraking met andere culturen. Sport is voor een kind netwerken, ontspanning en ontwikkeling: ze leren hoe ze samenwerken in een team.” Daarom wordt contributie voor sportverenigingen en de daarvoor benodigde kleding vergoed. Voor ieder kind mag dit bedrag oplopen tot 350 euro per jaar.

20230925 Jaimi Keirouz Stichting Leergeld 4
Voorbeeld van een rugzak met uitgestalde inhoud
Beeld: Jaimi Keirouz

Schaamte verminderen

Maar toch weet nog niet iedereen de hulp te vinden, ondanks de stijgende kosten van leven. De stichting kan echter niet zelf actief op zoek naar Enschedeërs in armoede, omdat ze door privacywetgeving het inkomen van huishoudens niet kunnen inzien. "Het balletje ligt bij de klant, zij melden zich aan bij ons. We moeten het hebben van mond-tot-mondreclame en naamsbekendheid."

Keirouz zegt nieuwe klanten met open armen te ontvangen. "We proberen het taboe en de schaamte eromheen weg te halen. Iedereen heeft wel eens hulp nodig. En het allerbelangrijkste: de kinderen mogen armoede niet voelen, ze moeten gewoon kind kunnen zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.