Verkeer
Stuur appje
Zoek
Edwin Plokker

In Depot jubileert: hoe de 100ste aflevering een bizarre wending kreeg

De werkelijkheid is krankzinniger dan fictie. Hoe waar dat is, bewijzen de opnamen en de beoogde uitzending van de 100ste aflevering van de cultuur-historische rubriek van 1Twente, In Depot. Het scheelde een haar of het wat controversiële (en vooralsnog illegale) onderwerp van het filmpje was realiteit geworden.

Waarom mogen dieren worden opgezet en mensen niet? Edwin Plokker, collectiebeheerder van de Enschedese MuseumFabriek en Rijksmuseum Twenthe, vindt dat verbod in de Wet op de Lijkbezorging onzinnig. Mensen zijn ook dieren, is zijn redenatie. Er is geen enkele objectieve of wetenschappelijke grond voor dit onderscheid tussen mens en dier. Wat hem betreft werd hij de eerste opgezette mens in een museumcollectie.

Plokker opgezet

Werd, want het is de vraag of Edwin daar nog zo over denkt. In de 100ste aflevering van In Depot werd hijzelf het object van de week. Eerst als wassen beeld. Enkele weken later, na een onfortuinlijk huis-tuin-en-keukenongeluk, als preparaat. Opgezet en tentoongesteld naast de Twentsche Schilderijen Galerij, die hijzelf samenstelde.

Fictief, uiteraard. Een grap met een serieuze ondertoon: de collectiebeheerder-met-een-mening als onderdeel van het verhalenmagazijn dat het depot van de MuseumFabriek is.

Een doodsmak

Het is maandag 3 juli, vlak voor de zomerstop. Als altijd staat In Depot in het draaiboek voor de live-uitzending van 1Twente Vandaag. De video voor de 100ste aflevering is gemonteerd en staat klaar, Edwin zal aanschuiven in het programma. Een halfuur voordat de uitzending begint, rinkelt de telefoon op de redactie. Een baliemedewerker van de MuseumFabriek belt: Edwin kan niet komen, hij is zojuist van een stelling gevallen.

Vlak voor de uitzending

Ik denk aan een grap. Tot ik de collectiebeheerder zelf aan de lijn krijg. “Nee, dit is geen grap. De ambulance die je net hoorde, is voor mij.” De MuseumFabriek bevindt zich op vijf minuten loopafstand. Edwin ligt op de hellingbaan naar de tentoonstellingsruimten van het museum. De knieën opgetrokken, twee paramedici geknield naast hem. Een meter of vijf boven het tafereel staat een bruine beer op een dikke glazen plaat. Opgezet en onschuldig.

Edwin Plokker
Edwin Plokker, collectiebeheerder van de MuseumFabriek en Rijksmuseum Twenthe, wil na zijn dood wel als preparaat worden opgenomen in de museumcollectie (en dat scenario kwam dichterbij dan hem lief was).
Beeld: Ernst Bergboer

Edwin heeft pijn. “We gaan u een spuitje geven”, kondigt een van de ambulancebroeders aan. Dan ziet hij me. Hij wijst: “Ik ben gevallen.” Je had dood kunnen vallen, denk ik. Met in gedachten de video die we over een klein uur wilden laten zien.

De schade valt, achteraf bezien, mee. De derde wervel in vijf stukken, maar het kwetsbare ruggemerg is intact gebleven. Desalniettemin volgen een operatie en een revalidatietraject. Het is eind september als we de 100ste aflevering alsnog brengen, de video incluis.

Edwin schuift aan. Met dank aan het peloton beschermengeltjes dat de voorzienigheid hem heeft toebedeeld. Of bot geluk; hij is een man van de wetenschap, een rationeel mens en heeft het niet zo op voorzienigheid. Ofschoon hij zich in de jubileum-video liet opzetten in een klassieke heiligenpose; niets zo tegenstrijdig als de mens... De video van die hele 100ste aflevering in 1Twente Vandaag vind je hieronder.

Hoe dan ook: die MuseumFabriek ligt nog vol verhalen en de herrezen collectiebeheerder is nog lang niet uitverteld. Of het verhaal-Plokker, de eerste opgezette homo-sapiens, daar ooit aan toegevoegd gaat worden? Dat weten alleen de goden.

Elke week lichten collectiebeheerder Edwin Plokker en 1Twente-verslaggever Ernst Bergboer een object uit het depot van de Enschedese MuseumFabriek. Dat depot is een verhalen-kabinet: al die objecten vertellen stukjes Twentse geschiedenis - oeroud èn kakelvers. Meer zien en lezen? In het dossier op de website van 1Twente vindt je alle afleveringen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.