Twaalf paardenkastanjes aan de Woolderbeekweg en acht stuks op het Plein 1918 worden ernstig bedreigd door de kastanjebloedingsziekte, een bacterieziekte die sinds begin deze eeuw bomen in heel Nederland en omstreken treft. Overal in Hengelo staan paardenkastanjes, maar de twintig bomen in Tuindorp 't Lansink zijn dermate beeldbepalend dat er alles aan gedaan wordt om ze overeind te houden.
Eentje, aan de Woolderbeekweg, is er onlangs al gekapt en dat lijkt ook voor zeven andere bomen onvermijdelijk. Dat wijst een rondje met gemeentelijk beleidsmedewerkers Ralf ter Beek en Maico Oude Lenferink langs de bomen aan de Woolderbeekweg uit.
Oude Lenferink wijst op donkere plekken onderaan de bast van een van de bomen: "Kijk, hier zie je dat de boom is getroffen door de kastanjebloedingsziekte. Vorig jaar september heeft deze boom, samen met twaalf andere bomen in de wijk, een warmtebehandeling gehad en die lijkt goed aangeslagen. Er zijn de afgelopen maanden in elk geval geen plekken bijgekomen. En de boom zit ook aardig goed in het blad."
Zeven van de kastanjebomen op deze twee locaties zijn niet behandeld. De reden? Ze zijn al teveel aangetast door de bacterie en gaan op termijn het loodje leggen. Dat is te zien aan de zwammen op de stam. Maico Oude Lenferink hoopt echter dat ze nog zo lang mogelijk kunnen blijven staan. "Ik monitor die bomen maandelijks. Met m'n hamer klop ik op de stam om te horen in hoeverre die verrot is. Bij twijfel maken we een echografie, waarmee we in de stam kunnen kijken."
Ralf ter Beek: "In deze prachtige bomen zul je niet snel de zaag zetten, maar als de veiligheid in het geding komt, zullen ze toch gekapt moeten worden. Je moet er niet aan denken dat zo'n boom omvalt of als een taak afbreekt. Alleen die takken zijn al zo zwaar: dat zijn bomen op zich!"
Artikel gaat verder onder de foto's
Bomen zijn belangrijk voor de verkoeling op hete dagen, voor de biodiversiteit, voor het vasthouden van water en ze geven kleur aan het straatbeeld, geven de twee mannen de noodzaak van bomen voor de stad aan. Deze paardekastanjes zijn daarnaast ook nog eens monumenteel vanwege hun omvang. Hengelo kent tal van bijzondere bomen. Ze staan allemaal op deze lijst.
"Al deze bomen zijn 130 jaar geleden aangeplant. Nog voor de bouw van Tuindorp 't Lansink. Die wil je niet kwijt", aldus Oude Lenferink en Ter Beek. Toch is het onvermijdelijk dat een aantal van deze bomen er over tien jaar niet meer staat. Dat geldt voor drie van de zes bomen aan de zuidzijde van de Woolderbeekweg (eentje is eerder dit jaar dus al gekapt) en voor nog eens vier bomen aan het Plein 1918.
Er is nog geen remedie gevonden om de kastanjebloedingsziekte te voorkomen. Wel kan de bacterie gedood worden en daarmee is een boom voorlopig gered. Oude Lenferink: "Vorig najaar heeft een bedrijf dertien bomen een warmtebehandeling gegeven. De stam wordt dan gedurende twee uur verwarmd tot zo'n veertig graden, waardoor de bacterie sterft. Zo'n behandeling doen we echter alleen als we bomen er mee kunnen redden of het leven aanzienlijk kunnen verlengen."
De kosten voor de behandeling van de kastanjes aan de Woolderbeekweg en Plein 1918 bedroegen 8.500 euro. Dat is zo'n 650 euro per boom. Ralf ter Beek: "Dat zijn serieuze bedragen en het lastige daarbij is dat zo’n behandeling geen garantie geeft dat de ziekte volledig verdwijnt. Deze bomen zijn echter dermate monumentaal en beeldbepalend, dat we de keuze hebben gemaakt dit wel te doen. Mocht het nodig zijn, dan doen we het pas weer over twee jaar. Vaker heeft geen zin. Daarbij doen we dit dus niet bij elke paardenkastanje in Hengelo."