Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose geweldsvideo's met tieners in de hoofdrol: 'Geen jeugdbendes, maar incidenten met scholieren'

Video's van twee heftige geweldsincidenten in Hengelo gaan rond op internet. In beide gevallen gaat het om scholieren die met z'n allen één leeftijdsgenootje aanvallen. Daarbij vallen rake klappen. Twee filmpjes die in één week tijd online circuleren. Het lijkt een lokaal probleem, maar dat is het niet volgens politieagente Lotte Asma en Chantal Wildemors van de gemeente Hengelo: "Het gebeurt overal. Nu toevallig twee keer achter elkaar in Hengelo."

De gewelddadige filmpjes zijn geen reclame voor de stad. De link naar de beruchte 'Bridge-groep', die een jaar geleden een criminaliteitsgolf in Hengelo veroorzaakte, lijkt snel gemaakt. "Maar in de twee recente filmpjes is geen sprake van jeugdbendes", verzekert Lotte Asma, jeugdcoördinator bij de politie Hengelo. "Dit zijn scholieren. Kinderen."

Intimiderende omsingeling

Op de beelden is te zien dat het om jonge tieners gaat. Er is veel gevloek en gescheld te horen. Ook probeert een van hen de groep op te jutten om het slachtoffer aan te pakken. In de video klinkt een jongensstem: "Met z'n allen, met z'n allen". Het mikpunt van de groep is een jongen op zijn fiets. Hij wordt op zeer intimiderende wijze omsingeld door de grote groep. Ze trappen tegen zijn fiets en hijzelf moet ook klappen incasseren. "Het is heel heftig. Dat is de reden dat wij onderzoek doen en grondig naar deze zaken kijken", aldus Asma.

“Heel veel partijen hebben hier een rol in. Ook de ouders.”

Preventief werken

In Hengelo proberen de verschillende instanties er alles aan te doen om de jeugdproblematiek in te dammen. Onder meer de gemeente Hengelo, scholen, politie en jongerenwerkers slaan de handen ineen. "Dat doen we aan de voorkant", legt gemeentemedewerker Chantal Wildemors uit. "We willen preventief werken en proberen in contact te komen met jongeren. We willen hun situaties in beeld te krijgen en waar nodig hulp bieden."

Opvoedhulp

Die hulp is breed en verschilt erg per jongere. Zo kan er opvoedhulp voor de ouders worden ingeschakeld of wordt er samen gekeken naar activiteiten om verveling tegen te gaan en talenten te ontplooien. Want vaak blijken de overlast gevende jongeren met andere problemen te kampen. Een goed beeld van de situatie krijgen, is essentieel en kan alleen door samenwerking. "Het is niet een probleem van de gemeente of politie. Heel veel partijen hebben hier een rol in. Ook de ouders", benadrukt Wildemors.

De politie handelt ook preventief. Op plekken of evenementen waar veel jeugd op afkomt, wordt extra ingezet. Asma: "Zoals vorige week op de kermis. Toen waren we volop aanwezig om de jongeren in de gaten te houden en het gesprek aan te gaan."

Bewijs

Mede door scholen en jongerenwerkers krijgen de instanties een beeld van de jeugd of signalen waar iets misgaat. Toch leidt dat er niet toe dat excessen helemaal voorkomen kunnen worden. "Dat zou ik wel willen. en daarom zit ik ook bij de politie, maar dat gaat niet."

De jeugdagent werkt veel samen met de digitale wijkagent. Laatstgenoemde houdt de digitale kanalen in de gaten, kijkt mee met jongeren en is scherp op video's die rondgaan. Op die manier kan de politie beter begrijpen hoe tieners denken, maar kan er ook bewijs verzameld worden als er sprake is van mogelijke strafbaar feiten.

icon_main_info_white_glyph

Heksenjacht

De politie is niet blij met mensen die het heft in eigen handen willen nemen en de online heksenjacht op daders starten. "Dat kan het lopende onderzoek frustreren. Mensen zien niet dat wij de boel al uitzoeken. Bovendien is het delen van namen en adressen zelfs strafbaar. Dan ga je op de stoel van de rechter zitten."

Filmpjes uit Den Haag

"Van een typisch Hengelo's jeugdprobleem, willen de politie en gemeente niets weten. "Het gebeurt overal. Ik zie filmpjes uit bijvoorbeeld Den Haag voorbijkomen", verzekert de agent. "Nu gebeurt het toevallig twee keer achter elkaar in Hengelo. Daarbij: dit zijn de filmpjes die online komen. Die krijgen veel aandacht, waardoor het nu hier meer aan de orde lijkt te zijn." Wildemors sluit zich daar bij aan. "Het is gedrag dat je bij jongeren vaker ziet. Dit speelt niet alleen in Hengelo."

Kopieergedrag

Of zulke geweldsincidenten tegenwoordig vaker gebeuren dan voorheen, is ook nog maar zeer de vraag. Asma: "Als er zo'n filmpje rondgaat, komen er vaak meer. Soms omdat iemand denkt: ik heb ook nog zoiets, laat ik het doorsturen. En tegenwoordig wordt alles gefilmd en online gezet. Deze incidenten met de jeugd is van alle tijden."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.