Heb je een eigen boomgaard of heb je meer dan 75 kilo aan appels, peren of druiven? Dan kun je tijdens de tweejaarlijkse Fruitpersdag van Landschap Overijssel je eigen sap in een handomdraai maken. Naast Watermolen Bels staat een fruitpers machine waar deelnemers hun fruit kunnen persen. “We hebben een persplanning gemaakt, zodat het allemaal snel verloopt”, zegt Louiset Vos van Landschap Overijssel.
Peren, appels of druiven; het kan allemaal geperst worden tijdens de Fruitpersdag in Mander. “De combinatie van peren en appels is het lekkerste”, licht Vos toe. Landschap Overijssel organiseert twee keer in het jaar deze bijzondere dag. “Met de handpers is het bijna onmogelijk om zo veel fruit te persen, vandaar dat ze hier komen.”
Om je eigen sap in pak te krijgen vraagt Landschap Overijssel te komen met minimaal 75 kilo. Heb je niet voldoende fruit, dan wordt het gecombineerd met andermans producten. Een maximum stellen ze niet op, vertelt Vos: “Vorig jaar hadden we een deelnemer die met driehonderd kilo bij de fruitpers machine kwam.”
Voor deelnemer Alfons Hottenhuis was de 75 kilo een uitdaging. Met zijn eigen leifruit kon hij niet voldoen aan de eis van de organisatie, maar hij was gedreven om toch aan zijn eigen sap te komen. “Mijn vrouw en ik zijn rond gaan vragen bij mensen en hebben een deal met ze gesloten; mogen we jullie val- of plukfruit, dan krijgen jullie van ons een drie liter pak vers fruit”, schetst hij.
Waar de vorige editie werd geperst tot vier uur in de middag, werd er dit jaar maar geperst tot klokslag twaalf uur. “Het is dit jaar niet zo’n goed fruitjaar geweest, het merendeel van de deelnemers heeft dit jaar minder kunnen oogsten”, vertelt Vos. Het weerhoudt de deelnemers in ieder geval niet van deelnemen aan de Fruitpersdag. “Moet je kijken, er staan rijen auto’s achter elkaar, te wachten tot ze aan de beurt zijn.”
De restanten van het geperste fruit worden niet verspild. “Van het overgebleven geperste fruit wordt rundvee koek gemaakt, dat vind ik mooi”, straalt deelnemer Hottenhuis. Op deze manier wordt alles van het fruit gebruikt. “Ik ben zelf imker, mijn appels zijn bestoven door mijn eigen bijen. Ik vind alles rondom biodiversiteit mooi. Het sap is puur, niet bespoten en is lekker.”