Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeër Eddy van der Ley beschrijft tragisch lot van boezemvriend Peter in 'Heldendaad in de Sahara'

Twee twintigers vertrekken in de zomer van 1993 met een Peugeot 505 naar Afrika. Via Marokko en Algerije willen ze naar Mali, om daar hun auto te verkopen en dan van daaruit terug te vliegen. Ze stranden echter in de Sahara en vinden daar de dood. Een bizar verhaal, dat een bijzondere wending krijgt dankzij de afscheidsbrieven die ze achtergelaten hebben. Dertig jaar na dato schreef Enschedeër Eddy van der Ley, journalist en boezemvriend van een van hen, er een boek over.

Boezemvriend

Dertig jaar lag het verhaal over het ellendige lot dat die boezemvriend, Peter Teggelaar, en zijn kameraad Marc Gilsing trof, te wachten om opgetekend te worden. Van der Ley schrijft al z'n hele leven, onder meer voor het AD, maar had nog niet eerder de rust om deze heel persoonlijke geschiedenis op te tikken. Twee jaar geleden was de tijd er rijp voor en nu ligt er 'Heldendaad in de Sahara'. Een boek waarin Eddy van der Ley en Tom Teggelaar, de broer van Peter, letterlijk in de voetsporen treden van de twee toenmalige twintigers, om te ervaren wat zij meemaakten en in wat voor omgeving ze hun einde tegemoet reden.

“De jongens hebben mij gevraagd vanaf hun sterfbed in de Sahara: 'Eddy, doe hier iets mee.'”

Verliefd op Afrika

"Voor Peter was dit z'n derde Afrikareis. Hij was op z'n eerdere twee trips verliefd geraakt op het landschap, op de mensen. De reis die hij samen met Marc, voor wie het de eerste keer was, ondernam, zou Peters laatste zijn. Voor mensen die nadien het tweetal bekritiseerden als zouden ze niet goed voorbereid zijn geweest en onvoorzichtig gehandeld hebben, heeft Van der Ley als antwoord: "Peter wist precies wat hij deed. Hij had zelfs al eens een cursus autotechniek gevolgd, voor het geval dat nodig was. De voorgaande twee keren was Peter in een konvooi door de Sahara getrokken, maar dit keer waren er niet genoeg auto's om zo'n konvooi te vormen en daarom namen ze een gids in de arm."

Uitgebrande auto

De man was zeer ervaren, maar had de pech ergens op de route van de Algerijnse stad Tamanrasset richting Niger een verkeerd bandenspoor te volgen. Toen ze daar na enkele tientallen kilometers achter kwamen, keerden ze om. Kort daarop kregen ze een klapband en strandden ze in de verzengende hitte met slechts een beperkte hoeveelheid eten en drinken en geen communicatiemiddelen. Uiteindelijk zijn ze daar gestorven en maanden later werden hun lichamen gevonden. Naast hun uitgebrande auto - die hadden ze in de hens gezet in de hoop dat de rook opgemerkt zou worden - en naast een dagboek vol aangrijpende brieven.

Artikel gaat verder onder de foto's

  • 230928 boek eddy vd ley foto 1
    Het bericht van de vermissing in de Telegraaf van 19 augustus 1993 en twee foto's van de reis die Eddy begin dit jaar maakte met Peters broer Tom Teggelaar.
    Beeld: Eddy van der Ley / Heldendaad in de Sahara
  • 230928 boek eddy vd ley foto 2
    Het bericht van de vermissing in de Telegraaf van 19 augustus 1993 en twee foto's van de reis die Eddy begin dit jaar maakte met Peters broer Tom Teggelaar.
    Beeld: Eddy van der Ley / Heldendaad in de Sahara
  • 230928 boek eddy vd ley foto 3
    Het bericht van de vermissing in de Telegraaf van 19 augustus 1993 en twee foto's van de reis die Eddy begin dit jaar maakte met Peters broer Tom Teggelaar.
    Beeld: Eddy van der Ley / Heldendaad in de Sahara

'Ware heldendaad'

De naam van het boek, 'Heldendaad in de Sahara', is gebaseerd op de manier waarop ze afscheid namen van het leven en hun familie, geliefden en vrienden. "Dat was een ware heldendaad. Ze maken in die afscheidsbrieven hun eigen leven heel klein. Om de mensen die hun nabestaanden gaan worden de kracht te geven om door te gaan. Dat is natuurlijk kippenvel op alle fronten. Ongekend."

Dat die dagboeken bewaard zijn gebleven is bijzonder. "Het is het mooist denkbare cadeau dat wij hebben mogen krijgen. Het lag ommuurd met stenen, op die manier gewapend tegen ratten, schorpioenen en zandstormen, te wachten tot het gevonden zou worden."

'Voor eenieder'

In de brieven ook een opdracht voor Eddy. "De jongens hebben mij gevraagd vanaf hun sterfbed in de Sahara: 'Eddy, doe hier iets mee.' Met daarbij de woorden: 'Dit boek is voor eenieder die het wil lezen'. Met het woord 'eenieder' onderstreept. Op grond daarvan wist ik dat ik ooit een boek hierover moest schrijven."

icon_main_info_white_glyph

'Kleurrijk en grensverleggend'

"Peter was een kleurrijk en grensverleggend figuur. Dat mensen die hem kennen vanuit z'n Haaksbergse tijd (Peter Teggelaar woonde van z'n tweede tot zijn achttiende in Haaksbergen, red.) hem nog altijd herinneren zegt veel", vertelt Van der Ley. Dorps- en leeftijdgenoot Han ten Broeke zegt in Tubantia: 'Nooit meer heb ik iemand ontmoet die zo bijzonder was als hij'. Eddy van der Ley: "Dat zegt wel iets uit de mond van iemand die als politicus de hele wereld heeft gezien." In dezelfde krant vertelt Manchester United-coach Erik ten Hag, ook afkomstig uit Haaksbergen, dat bij Peter Teggelaar 'geen dag in saaiheid voorbij mocht gaan'. Dat Ten Hag Teggelaar kende, is niet zo gek: Teggelaar was een zeer begenadigd voetballer bij Bon Boys, de club waar ook Ten Hag leerde voetballen.

Bejaardentehuis

Hoewel ze hartsvrienden waren, is Eddy nooit met Peter naar Afrika geweest. "We hadden allebei de hang naar vrijheid, maar ik had al vroeg mijn eigen persbureau en kwam om in het werk, terwijl Peter die ruimte wel had. Bij z'n derde, fatale trip had ik net een zoontje en niet veel later zou ik gaan trouwen." Wrang detail: op de dag van zijn bruiloft stond er in het AD het verhaal over de dood van de jongens. Geschreven door Eddy zelf.

Peter bleef voor altijd 24, Eddy van der Ley is inmiddels 55. Hij glimlacht: "Dat Peters leven op deze manier zou eindigen, is natuurlijk bijzonder tragisch, maar iedereen die hem kende wist dat het leven van de 'Teggel' niet in het bejaardentehuis zou eindigen."

icon_main_info_white_glyph

Van boek naar film?

Het boek is nu uit, maar Eddy van der Ley kijkt al weer verder: "Ik wil dat het boek wereldwijd in meerdere talen wordt uitgebracht, om te beginnen in België. Daar zit ik volgende week aan een talkshowtafel. En daarnaast is er bij mij ook al geïnformeerd naar de filmrechten. Die liggen echter bij de broer van Peter en de zus van Marc. Als zij akkoord gaan, komt er misschien ooit ook een film over de heldendaad van Peter en Marc."

Boekhandel Broekhuis

Het boek 'Heldendaad in de Sahara' is in elke goede boekhandel te koop. In Twente onder meer bij alle vestigingen van Boekhandel Broekhuis. In de Enschedese vestiging was op donderdag 28 september de Twentse presentatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.