Losser is momenteel een financieel gezonde gemeente, benadrukt wethouder van financiën Marian Oosterbroek tijdens de presentatie van de gemeentebegroting 2024-2027. Toch blijft het college nadrukkelijk alert; niet alleen op de financiële situatie, maar ook op de privacy én de veiligheid van de inwoners.
Het college is tevreden over de financiële situatie van de gemeente Losser. “We zijn een financieel solide gemeente met stevige reserves. Voor de komende jaren 2024, 2025 en 2026 kunnen we een structureel sluitende begroting presenteren.”
De afvalstoffenheffing voor de huishoudens wordt niet verhoogd. Qua belastingdruk voor de inwoners beweegt de gemeente zich naar beneden, richting het landelijke gemiddelde. “Een mooie ontwikkeling, want we zaten in Losser aan de hoge kant”, zegt Oosterbroek.
Voor de gemeente Losser wordt de financiële situatie vanaf 2026/2027 moeilijker. Vooral als gevolg van de kortingen die het Rijk dan doorvoert. Wethouder Oosterbroek: “2026 noemen we in Nederland wel het ‘ravijnjaar’, dat zien we ook in Losser in de begroting. Voor nu zijn we tevreden, maar we blijven alert wat onze financiën betreft. Een kwartje kun je maar één keer uitgeven; laten we dat dan goed doen.”
Alert blijft de gemeente ook op andere gebieden. Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om een Privacy Officer aan te stellen. Een Privacy Officer ziet erop toe dat de privacy van de persoonsgegevens in veilige handen zijn en geeft ook advies hierin. “We willen dat de privacy hier goed geborgd en van goede kwaliteit is, ook ten aanzien van actuele en nieuwe wet- en regelgeving. We vinden privacy heel belangrijk en willen op dit gebied verder professionaliseren."
Daarnaast blijft de gemeente alert op de veiligheid van de inwoners. “We vinden dat er extra middelen ingezet moeten worden op het gebied van veiligheid”, zegt burgemeester Cia Kroon, met veiligheid in haar portefeuille. “We hebben het afgelopen jaar veel in gang gezet. Zoals een veel intensievere samenwerking met politie, zorg en scholen. We hebben ons in Losser aangesloten bij de internationale driehoek om beter ondermijnende criminaliteit te kunnen bestrijden. We hebben de lokale veiligheidsdriehoek nieuw leven in geblazen. We zijn veel actiever geworden in het RIEC”, somt ze op.
Tien Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC's) en het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC) richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ze verbinden informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties.
“We houden regelmatig multidisciplinaire acties, samen met allerlei opsporingsinstanties. Dat geeft veel werk vooraf en achteraf. We houden campagnes met de politie, zoals onlangs bij het Carmel College een escaperoom over sexting en sextortion; meteen daarna kwamen ook meer meldingen daarover.”
“Als je iets doet aan veiligheid, schep je je eigen werk. Als je niets doet, heb je ook geen capaciteit nodig”, stelt Kroon. “We willen wél wat doen, en dat betekent dat we meer mensen nodig hebben.” Ook hiervoor gaat een voorstel naar de raad.
Volgens de planning wordt over de gemeentebegroting tijdens de raadsvergadering van dinsdag 14 november besloten in de gemeenteraad. Daarvoor, in de oordeelsvormende vergadering op 31 oktober, komen de politieke vragen aan de orde.