400 Almeloërs sturen een kaart naar de twee presidenten van de in oorlog verkerende landen Oekraïne en Rusland. Harry Mondeel en Ab Gietelink uit Almelo wilden deze kaarten persoonlijk afgeven bij de ambassades. Omdat de reis met het OV niet vlekkeloos verliep, is het alleen gelukt om bij de Russische ambassade te leveren. En daar kregen ze een warm onthaal vertellen de twee bij 1Twente Vandaag.
In het kader van de Vredesweek gingen Harry Mondeel, voorzitter van de Raad van Kerken in Almelo en Ab Gietelink, voorzitter van het Humanistisch Verbond met de trein naar Den Haag gewapend met de 400 actiekaarten. Daarop stond een drietal wensen, namelijk: zie af van elke vorm van geweld, toon bereidheid om elkaar als staatshoofden te ontmoetten en ga met elkaar in gesprek over vrede. Daarnaast hadden ze twee brieven mee: eén voor Volodymyr Zelensky en één voor Vladimir Putin.
De twee mannen die de persoonlijke boodschappen wilden leveren, kregen bijna anderhalf uur vertraging en stonden daardoor voor een dichte deur bij de Oekraïense ambassade. “Het OV liet ons volledig in de steek”, aldus Mondeel. Bij de Russische ambassade waren ze op tijd en werden ze ontvangen door de ambassadeur, een bekende van Gietelink. Hoe dat gesprek precies verliep? Dat vertellen de twee vredesstrijders bij 1Twente Vandaag.
Zes jaar geleden kreeg de 96-jarige Ab Gietelink een onderscheiding van de Russische ambassadeur. “Omdat ze vonden dat ik moeite deed voor betere betrekkingen tussen Rusland en het westen. Tot mijn verbazing kreeg ik toen een lintje van de ambassadeur”, aldus Gietelink. Wat hij daarvoor heeft gedaan? “Ik had een paar bijeenkomsten in Almelo georganiseerd waar het over die relatie ging van Rusland. En ik zat bij een clubje van de Rotary Nederland Rusland.” Het lintje draagt de voorzitter van het Humanistisch Verbond niet meer: “Dat ga ik pas weer dragen als er vrede komt.”
Vrede is meer dan alleen de afwezigheid van oorlog stelt PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland. Daarom houdt de organisatie al meer dan 50 jaar de vredesweek. In die week worden er lokaal honderden activiteiten georganiseerd met een gemeenschappelijk doel: vrede. Dit jaar stond 16 tot en met 24 september in het teken van de democratie onder druk. In het werk van PAX staan drie doelen centraal: het beschermen van burgers tegen oorlogsgeweld, het beëindigen van gewapend conflict en het bijdragen aan vreedzame, inclusieve samenlevingen.
De Vredesweek in Almelo ging van start met een Walk of Peace. Die wordt nu voor de vierde keer gehouden. Dit jaar liepen er zo’n honderd mensen mee. “De opkomst is weleens beter geweest”, zegt Harry Mondeel. Het was een korte wandeling vanaf het Huis van Katoen en Nu tot aan de Grote Kerk. “Dat was wel leuk, een van ons had een lint gemaakt met allemaal vredessymbolen, zoals de vredesduif. Dat hielden de wandelaars vast. Zo liepen we samen verbonden met elkaar met vrede in ons hart naar de Grote Kerk.”
Al tien jaar lang organiseert PAX Almelo samen met de Raad van Kerken en het Humanistisch Verbond de Vredesweek. Deze editie werd in Almelo afgesloten met een vredeskerkdienst. Mondeel benadrukt het belang van de jaarlijkse manifestatie: “Het is nu een zorgelijk situatie in de wereld. Met de Vredesweek willen we bewustwording creëren.”