Al 70 jaar lang is Stadsfonds Almelo een begrip in de Almelose kunstwereld. Culturele instellingen, kunstenaars en verenigingen uit Almelo kunnen bij dit fonds aankloppen voor financiële ondersteuning. Het bestuur vond het tijd voor verandering en het fonds onderging een metamorfose en kwam met een nieuwe naam: Cultuurkas Almelo.
“Als je al 70 jaar oud bent, moet je af en toe een nieuwe stijl aannemen en kijken wat je wil uitstralen als fonds”, zegt voorzitter Judith Slijkhuis met een lach bij 1Twente Vandaag. “We vonden dat het tijd was om dat aan te passen.” Slijkhuis hoopt dat de nieuwe naam en het kleurrijke logo mensen meer gaan aanspreken. “We moeten met de tijd meegaan.”
“We hebben gekozen voor de naam Cultuurkas zodat het hopelijk iets laagdrempeligs heeft”, legt de voorzitter uit. “Een flappentap waar je je steun kunt aanvragen als instelling.” Naast de naam zijn er nog meerdere dingen nieuw. Zo zijn er vier stromingen binnen de Cultuurkas: digitale kunst, straat- en wijk kunst, beeldende kunst en podium kunst. “Een deel van die stromingen bedienden we ook al tijdens het Stadsfonds dus daar is niks nieuws aan, maar door ze zo te benoemen heeft het denk ik wel voordelen. We willen bijvoorbeeld ook meer donateurs aan ons binden. Als je als donateur een stroming aan je kan binden ben je als bedrijf ook meer zichtbaar.”
De digitale kunst is vrij nieuw binnen Cultuurkas Almelo. “We hebben daar nog niet heel veel in gedaan. Misschien komt dat ook omdat er binnen deze stroming nog niet zoveel in Almelo gebeurt", zegt Slijkhuis. Volgens de voorzitter is dat een stroming die je meer onder jongeren zal vinden. “Als je kijkt naar onze huidige klanten waar wij de gelden aan geven is dat toch wel 50+." Door de nieuwe stroming, digitale kunst, toe te voegen hoopt de voorzitter meer jongeren te kunnen betrekken.
Er zitten wel een aantal voorwaarden aan Cultuurkas Almelo. “We willen cultuur voor en door Almeloërs”, vertelt Slijkhuis. “Het is een beperkende factor maar mensen kunnen zich zeker melden.”
De belangrijkste donateur voor Cultuurkas Almelo is de gemeente Almelo. “We zijn daar heel blij mee”, zegt Slijkhuis. “We krijgen een deel uit de waarderingssubsidie van de gemeente en daarnaast hebben we nog vier bedrijven die geld geven. Een aantal andere bedrijven doneren in diensten. Een voorbeeld daarvan is het maken van onze nieuwe website.”
Sinds de corona tijd is het aantal bedrijven dat wil sponsoren teruggelopen. “Het is daarom ook echt nodig dat wij een nieuwe weg in slaan. Als dat in dit tempo doorgaat dan houden we geen donateurs over en dat kan niet de bedoeling zijn.” Cultuurkas Almelo heeft wel andere dingen geprobeerd, waaronder een samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dat heeft zijn voor- en nadelen gehad. “Een groot nadeel was dat mensen via een hele ingewikkelde aanvraagprocedure hun aanvraag moesten indienen.” Slijkhuis constateert dat dat voor veel mensen te veel gedoe is.
Voor meer informatie over Cultuurkas Almelo, zie de website.