Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met kappen bomen en plaatsen damwand op kosten van gemeente Hengelo komt er eind aan soap rond Lauraparkvijver

231002 lauraparkvijver broens zoomer
Bewoner Jelle Zoomer (rechts) is blij met de voortvarende aanpak van projectleider Bart Broens en zijn mannen.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE

Er komt eindelijk een eind aan de langslepende soap van de Lauraparkvijver. De tuinen van veertien van de oneven adressen van de Berendinastraat lopen door tot aan de Lauraparkvijver. De laatste meters zijn nu nog in handen van de gemeente, maar komen straks, na een jarenlang gevecht, in eigendom van de bewoners van dit straatje in De Nijverheid.

Scheve bomen en schuurtjes

Wat was er ook weer aan de hand? In de loop der jaren is de oever gaan verzakken, waardoor grond 'verdween' en bomen en schuurtjes scheef gingen staan. Hier en daar was er een houten beschoeiing, maar op sommige plekken had het water vrij spel. Er moest dus een damwand komen, maar de vraag was: op wiens grond en tegen welke bedragen konden de bewoners - als ze dat zouden willen - de grond overnemen en wie zou die damwand betalen?

“In eerste instantie wilde de gemeente ons nog de kosten van de notaris en het kadaster voorschotelen, maar daarvan hebben we gezegd: dat doen we niet.”

Niet de schoonheidsprijs

Vier jaar lang deed de gemeente voorstellen waarmee de bewoners niet konden leven. Anderhalf jaar geleden kwamen de partijen eindelijk tot overeenstemming en maandag ging het werk van start. Woordvoerder namens de bewoners Jelle Zoomer is er blij mee: "Mijn buren en ik hebben allemaal ingestemd met het plan en daarbij worden zo ongeveer al onze wensen ingewilligd." Op die manier geeft de gemeente volgens Zoomer duidelijk te kennen dat het beleid de afgelopen jaren niet de schoonheidsprijs verdient (zie infoblok).

icon_main_info_white_glyph

Boze bewoners

In de zomer van 2019 kregen de bewoners drie opties voorgelegd: koop van de grond, in bruikleen verkrijgen van de grond of - voor mensen die de grond al meer dan 20 jaar in gebruik hebben - verkrijgen van de grond door verjaring. De bewoners konden eigenaar worden van het perceel tot aan de te plaatsen damwand. De gemeente zou de kosten voor de damwand betalen en het onderhoud plegen, maar de verkoopprijs die voor de grond werd gehanteerd, was ineens vele malen hoger dan het oorspronkelijke bod. Daartegen kwamen de bewoners in verweer. In 2021 kwam er een nieuw plan met twee opties: een van die opties was dat de gemeente de beschoeiing zou gaan plaatsen en het onderhoud zou gaan verrichten. Daarvoor moest er een voor iedereen toegankelijk pad achter de tuinen langs komen. Dat zagen de bewoners evenmin zitten. Optie twee was dat bewoners de groenstrook als collectief zouden kopen en zelf de damwand zouden betalen én onderhouden. Dat zou een kostenpost van vele duizenden euro's betekenen. Ook dat zagen ze niet zitten. Een van de bewoners, die in dat geval een kleine 7.500 euro zou moeten aftikken, verwoordde het destijds aldus: "Dan word ik ongewild eigenaar van een damwand in een vijver die niet eens van ons is.”

85 euro per vierkante meter

Begin vorig jaar is afgesproken dat iedereen 85 euro per vierkante meter betaalt voor de laatste vierkante meters grond tot aan de nieuw te plaatsen damwand. Zoomer: "In eerste instantie wilde de gemeente ons daarbij nog de kosten van de notaris en het kadaster voorschotelen, maar daarvan hebben we gezegd: dat doen we niet. Gaat over 3.000 euro in totaal, zo'n 200 euro gemiddeld per huishouden. Daarop heeft de wethouder grondzaken (Hanneke Steen, red.) gezegd: dat gaan we regelen."

Laurapark berendinastraat vijver 1
Lees ook
Hengelose raadsleden: 'Bewoners Berendinastraat krijgen hun gelijk wel'

Andere wind door het stadhuis

Nadat Zoomer en z'n buren jarenlang met de gemeente in de clinch lagen, is hij blij dat er nu een andere wind door het stadhuis waait. Hij wil niet afgeven op mensen, maar wil wel graag projectleider Bart Broens een pluim geven. "Met de ambtenaar die hier destijds voor verantwoordelijk was, kwamen we er steeds maar niet uit. Uiteindelijk is Bart op de klus gezet. Hij is in feite een rioleringsambtenaar, maar pakt nu deze groenklus heel voortvarend op. Zijn kracht? Hij staat open voor het gesprek, van mens tot mens. Dat is een verademing."

Broens daar zelf over: "Nu de afspraken er liggen, wil ik dat het goed gebeurt. Ik ben dan ook zoveel mogelijk aanwezig bij het werk om er op toe te zien dat de afspraken worden nageleefd."

Artikel gaat verder onder filmpje

Snoeien en kappen

Wat gaat er precies gebeuren de komende weken? Eerst wordt er fors gesnoeid en gekapt. Met name bomen die gevaarlijk dicht langs het water staan en niet goed geworteld zijn, moeten verdwijnen. Daarna plaatst het Hengelose bedrijf Van Heteren er een damwand van kunststof. Uiteindelijk kan iedereen die een boom moet laten kappen er eentje terugkrijgen van de gemeente. Er is keuze tussen essen en elsen.

'Baggeren nu niet verstandig'

De vijver wordt voorlopig nog niet gebaggerd, weet Broens: "Een kleine twintig jaar geleden is dat voor het laatst gebeurd. Nu is het nog niet nodig en het is ook niet verstandig, omdat dan de mogelijkheid bestaat dat zand uit de tuintjes het water in spoelt. Er staan straks immers veel minder bomen, die nu nog de taak heb grond vast te houden. Nee, voorlopig baggeren we nog even niet."

Broens heeft geen idee wanneer dat wel nodig zal zijn: "Pas als het blad zich teveel ophoopt op de bodem is dat nodig, maar metingen wijzen uit dat dat nog niet hoeft." In de toekomst zal blad in de vijver nog minder problemen opleveren, omdat het de bedoeling is dat de vijver wordt aangesloten op de Omloopleiding, een beek die het Kristalbad verbindt met waterpark 't Genseler. "Dan gaat ook het water in de vijver stromen, waardoor er minder blad zal neerslaan", aldus Broens.

Broedseizoen

In eerste instantie zou de klus in het vroege voorjaar beginnen, maar het broedseizoen, dat op 15 maart begint en in de zomer eindigt, gooide roet in het eten. Als de westkant van de vijver van een nieuwe beschoeiing is voorzien en als er bomen zijn terug geplant, wordt ook de oostkant van de vijver van zo'n damwand voorzien en ook daar worden daarna bomen aangeplant. "Het zal even duren, maar het wordt straks weer een mooie, met groen omzoomde vijver", weten Broens en Zoomer.

  • 231002 lauraparkvijver snoeiwerk FRANKLIN VELDHUIS
    Op de eerste foto is te zien dat het kappen begonnen is en de tweede toont de pontons die Van Heteren in het water heeft gelegd ten behoeve van de aanleg van de damwand.
    Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
  • P1170645
    Op de eerste foto is te zien dat het kappen begonnen is en de tweede toont de pontons die Van Heteren in het water heeft gelegd ten behoeve van de aanleg van de damwand.
    Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.