Als het aan het college van de gemeente Losser ligt, kunnen inwoners met een koophuis van een waarde tot 235.000 euro, in aanmerking komen voor een subsidie om de vloer, de spouwmuur of het glas van hun woning te isoleren. De subsidie bedraagt maximaal 2.100 euro per woning.
De gemeente Losser hield in de eerste helft van 2023 een actie waarbij eigenaren van woningen met een lagere woningwaarde en slechte energielabels een geheel ontzorgde aanpak kregen om hun woningen te isoleren. “We konden mensen aanbieden dat ze een maatregel ter waarde van 2.000 euro van ons kregen, om de vloer isoleren of de spouwmuur isoleren”, vertelt wethouder Jaimi van Essen.
In Losser viel dit voorjaar bij 317 eigenaar-bewoners een uitnodigingsbrief van de gemeente om deel te nemen aan het doelgroepgericht adviestraject voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie.
Daarvan meldden zich 113 bewoners zich aan voor een adviesbezoek aan huis. Dat resulteerde in 89 deelnemers. Totaal is voor de eerste ronde 129.115 euro aan subsidiebijdrage uitgekeerd.
Dat betekent dat er nog 142.885 euro van het beschikbare subsidiebudget resteert. En er is ook nog ruimte in het budget van de uitvoeringskosten.
“We hebben nu besloten om dat ook eigenaren van woningen met een WOZ-waarde tot 235.00 euro, en gebouwd tussen 1930 en 1978, voor een subsidie in aanmerking kunnen komen. Deze keer kan ook voor glasisolatie gekozen worden”, aldus Van Essen.
“Er zijn ook gemeenten in Twente die voor de zoveelste keer isolatiestrips en spaarlampen aanbieden. We zijn hier nu wel toe aan echte maatregelen: het isoleren van vloeren en spouwmuren. Geen tochtstrips en radiatorfolie meer, dan blijf je knoeien in de marge.”
Vanaf januari 2024 krijgen huiseigenaren/bewoners in de gemeente Losser, geselecteerd op basis van hun woningwaarde en het energielabel, een brief bezorgd met informatie over de subsidiemogelijkheden voor de isolatie van hun woning.
Van Essen geeft aan dat het om zo’n 350 woningeigenaren gaat. “Zegt de eigenaar ja, dan komt er een onafhankelijke adviseur langs, die bekijkt welke maatregelen geschikt zijn en vervolgens komt het bedrijf langs.” De eigenaar hoeft het bedrijf niet te regelen en het geld niet voor te schieten.
“We gaan ervan uit dat een bepaald deel van de doelgroep gaat reageren. Mochten zich meer eigenaren melden dan verwacht, dan zullen we de gemeenteraad om meer geld moeten vragen. Dat heb ik liever dan dat we geld overhouden. Dit geld moet naar de mensen, dat moet niet hier op tafel blijven liggen.”