Meesteroplichter Johan S. (53) werd onlangs veroordeeld voor meerdere fraudezaken, maar omdat hij zich niet neerlegt bij zijn straf en bezwaar heeft aangetekend, gaat hij voorlopig nog niet achter de tralies. Intussen lijken Johan S. en zijn partner Belinda, die enige tijd in Hengelo bivakkeerden, van de aardbodem verdwenen.
RTV Oost schreef al meerdere keren over Johan S., die over een periode van 25 jaar al diverse keren is veroordeeld voor oplichting. Een rechter noemde het ooit al een parasiet en moedeloze reclasseringsmedewerkers verzuchtten dat een forse celstraf de enige doeltreffende methode is om de maatschappij tegen S. te beschermen.
S. wordt betiteld als datingfraudeur, waarbij hij zijn slachtoffers financieel uitkleedt om vervolgens met de noorderzon te vertrekken.
Nadat S. - geboren en getogen in het zuiden van ons land - eerst elders actief was, dook hij eind 2021 op in de regio Twente. Hier begon hij het cateringbedrijf JBRI, maar al snel regende het klachten en kwamen er tientallen aangiftes binnen van klanten en zakenrelaties die gedupeerd zeggen te zijn.
Deze zomer gingen S.' twee Hengelose cateringbedrijfjes op de fles. Nadat eerst JBRI failliet ging, viel een paar maanden later ook Budget Catering Twente om. Omdat die laatste een eenmansbedrijfje is, betekent dat dat S. nu ook privé failliet is.
Intussen loopt er tegen beide bedrijven nog een politieonderzoek.
Anderhalve week geleden werd Johan S. opnieuw veroordeeld. Deze keer door het gerechtshof.
Deze veroordeling volgde nadat de rechtbank in Zutphen vorig voorjaar één jaar celstraf had opgelegd voor een reeks oplichtingszaken in de Achterhoek. Omdat S. echter in hoger beroep ging, mocht hij de behandeling van deze zaak in vrijheid afwachten.
Het gerechtshof bevestigde echter eind september in hoger beroep het vonnis van één jaar celstraf. Gedupeerden gingen er dan ook van uit dat S. nu alsnog zijn straf zou moeten uitzitten.
Maar de gedupeerden hebben recent te horen gekregen dat Johan S. de opgelegde straf nu aanvecht bij de hoogste rechter. Hij is namelijk in cassatie gegaan. Omdat het vaak langere tijd voordat dergelijke zaken worden behandeld, betekent dat in de praktijk dat S. waarschijnlijk nog minstens een jaar op vrije voeten zal blijven.
Wanneer een veroordeelde in cassatie gaat, wordt een rechtszaak overigens niet overgedaan. De Hoge Raad bepaalt eigenlijk alleen of de rechtsregels correct zijn toegepast. De actie van S. om in cassatie te gaan, lijkt dan ook vooral bedoeld om tijd te winnen.
Los van deze cassatiezaak en het politieonderzoek tegen de cateringbedrijfjes JBRI en Budget Catering Twente doen ook nog twee curatoren onderzoek naar de achtergronden van het faillissement van beide cateraars.
Nadat JBRI in opspraak raakte, ging het bedrijf eerst nog enige tijd verder onder de naam van S.' partner Belinda. Zowel Johan S. als zijn partner Belinda zijn nu al enige tijd onvindbaar voor de curatoren, zo schreven ze in een eerder faillissementsverslag. Failliete ondernemers zijn overigens wettelijk verplicht mee te werken aan dergelijk onderzoeken.
Ook tijdens de hoger-beroepszaak in het gerechtshof in Arnhem kwam Johan S. niet opdagen, ondanks dat hij het appèl zelf had aangetekend.
Het is overigens niet voor het eerst dat Johan S. spoorloos verdween. Eerder wist de politie hem op te sporen in een vakantiepark in Groningen, waar hij in de boeien werd geslagen omdat hij zich niet had gehouden aan de voorwaarden zoals die waren opgelegd bij een eerdere voorwaardelijke veroordeling.