Volgende week begint FC Twente Vrouwen aan het tweeluik tegen het Zweedse BK Häcken om een plek in de groepsfase van de Women's Champions League te bemachtigen. Om zich voor te bereiden op die strijd werd de hulp van de Twentse Zorgcentra ingeroepen. Dinsdagmiddag ging het team op bezoek bij de LosserHof voor een middag vol voetbalplezier. En daar was niet alleen oog voor de bal.
Cliënten van verschillende locaties van de Twentse Zorgcentra hebben zichtbaar plezier op de met pionnetjes afgezette voetbalvelden. Het gaat er fanatiek aan toe tijdens de wedstrijden en bij de verschillende voetbalspellen. Ook het weer mag de pret niet drukken: ondanks de flinke regenbuien blijft iedereen op het veld staan.
De drie keepers van FC Twente Vrouwen staan langs de lijn. Ze doen zelf niet mee, maar kijken aandachtig toe hoe de anderen het doen. "Ze kunnen nog wel veel van ons leren”, zegt doelvrouw Daniëlle de Jong met een knipoog. Daar is één van de bewoners het niet mee eens: “Ik ben de állerbeste keeper ooit!”
Deelnemer Wesley staat in de spits en hoopt juist de nodige doelpunten te maken. Al lijkt hij niet alleen in de wedstrijden te willen scoren. Hij heeft zijn oog laten vallen op FC Twente-speelster Wieke Kaptein. "Die vind ik wel knap ja", zegt hij terwijl ze naast hem staat. "Wij zijn vandaag even op date hè?", grapt ze terug. Dat staat Wesley wel aan. Hij probeert daarna soepel een gesprek aan te knopen. “Heb jij ook een hond?”
Verdediger Kim Everaerts ziet dinsdagmiddag wel talent bij de cliënten die meedoen. “Ik denk dat hier wel wat toekomstige teamgenoten rondlopen. Ik zie potentie in sommige bewoners”, lacht ze. Everaerts kijkt voornamelijk toe en heeft een iets andere outfit aan dan haar teamgenoten. De speelster van FC Twente Vrouwen draagt een jas van Stichting FC Twente, scoren in de wijk waar ze ook werkzaam is. “Ik had eigenlijk alleen voetbal waar ik me op focuste en ben gaan zoeken naar een baan. Dit kwam op mijn pad en dat beviel wel. Ik vind het mooi dat ik met deze stichting de maatschappij kan helpen.”
Vanuit De Twentse Zorgcentra wordt er niet geselecteerd op cliënten die wel of niet mee kunnen doen aan de voetbalmiddag. “Iedereen die wil, is welkom”, zegt één van de begeleiders. Zelfs bewoners in een rolstoel doen mee met het voetballen. Waarbij sommigen, heel tactisch, met rolstoel en al in de goal worden gezet. Maar dat laat FC Twente-speelster Marit Auée niet zo snel gebeuren. Stiekem verzet ze het kleine goaltje, zodat haar teamgenoten makkelijker kunnen scoren.
Gevolg is dat de keeper van dienst druk bezig is met het heen en weer bewegen van haar elektrische rolstoel. De komische situatie zorgt voor veel lachende gezichten, maar ook voor frustratie bij de tegenstander. “Zo kan ik het ook wel. Er wordt gewoon valsgespeeld!”, roept een van de spelers daar uit. Het verlies van zijn team is wat hem betreft dan ook onterecht. Hij komt nog wel even zijn Ajaxshirt showen voor de camera. Maar aan de FC Twente Vrouwen durft hij hem niet te laten zien. “Ik heb er heel verstandig een trui en shirt overheen."
Luc Beld, van Stichting Goal, ziet dat de voetbalvrouwen ook wat opsteken tijdens deze middag. “De bewoners leggen hun hele ziel en zaligheid in het spel en hebben heel veel doorzettingsvermogen. Dat is mooi om te zien. Daar worden de FC Twente-spelers door geïnspireerd.”
Ook initiatiefnemer Beate Visser is blij met de voetbalmiddag op het terrein van zorgpark de LosserHof. “Het is een droom die uitkomt. Ik zie alleen maar blije gezichten als ik om me heen kijk. Daar word ik echt gelukkig van.”