Verkeer
Stuur appje
Zoek

Om wensen zieke kinderen uit te laten komen veilt honderdjarige Hengelose duivenmelkersvereniging duiven

Wat hebben een honderdjarige duivenmelkersvereniging uit Hengelo en tientallen ernstig zieke kinderen uit de wijde regio met elkaar gemeen? Ze kijken allemaal uit naar de online veiling van ruim driehonderd postduiven. Het geld dat deze verkoop opbrengt, gaat naar de vervulling van wensen van zieke kinderen. Bestuurslid Richard Kniest van postduivenvereniging de Luchtreizigers: "We gaan minimaal vijftig kinderen dolgelukkig maken."

'Geweldig nieuws!'

Hanneke Kolsté, de Hengelose ambassadeur van Make-A-Wish Overijssel, weet niet wat ze hoort als Kniest in de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag het aantal van vijftig noemt. "Dit is geweldig nieuws. Ik word hier heel blij van!" Kniest, zelf woonachtig in Borne, wilde eerder in het gesprek nog geen bedragen noemen: "Dan wek je verwachtingen en als die niet uitkomen, moet je mensen teleurstellen. Dat is het laatste wat ik wil."

20201118 DUIF THUMB
Lees ook
Aziaten gek op dure duiven: 'Het zijn de rijke Chinezen die van luxe houden'

Floor van 12

Postduivenvereniging de Luchtreizigers in Hengelo viert dit jaar haar 100e verjaardag. Dat zouden ze kunnen doen met een jubileumvlucht of een barbecue voor alle leden en de aanhang, maar de duivenmelkers willen met hun jubileumfeest geld ophalen voor Make-A-Wish Nederland. Ze kwamen op het idee dankzij de 12-jarige Floor uit Almelo.

Richard Kniest over haar: "Floor is de dochter van een collegaduivenhouder. Ze is ernstig ziek geweest, maar gelukkig volledig hersteld. Tijdens haar ziekte heeft ze de wens uitgesproken dat ze een keer wilde paardrijden met Britt Dekker. Het kostte heel wat moeite, maar het is gelukt. Na afloop sprak het meisje over 'de mooiste dag ooit'."

“Eén meisje wilde een keer een olifant een appel geven. Dat het iemands allerliefste wens is, wil niet zeggen dat het altijd heel ingewikkelde opdrachten voor Make-A-Wish zijn.”

Appel voor een olifant

Hanneke Kolsté legt uit dat er ook eenvoudiger te realiseren wensen tussen zitten: "Eén meisje wilde een keer een olifant een appel geven. Dat het iemands allerliefste wens is, wil niet zeggen dat het altijd heel ingewikkelde opdrachten voor Make-A-Wish zijn." Kniest: "Soms wil iemand een keer achter de kassa bij de Albert Heijn zitten. Ook dat is niet zo lastig te regelen. Maar een weekendje naar Eurodisney met het hele gezin kan ook. Dat loopt natuurlijk al weer meer in de papieren."

Armbandjes

Floor wilde voor haar 'mooiste dag ooit' graag iets terugdoen. Kniest: "Ze maakte al jaren armbandjes en besloot na haar wensvervulling haar armbandjes te gaan verkopen voor Make-A-Wish. Dat bracht ons van De Luchtreizigers op het idee om onze honderdste verjaardag ook helemaal in het teken te stellen van dat goede doel en dat is een beetje uit de hand gelopen", lacht de Bornenaar.

Veilinghuizen

Op zaterdag 9 december en zaterdag 13 januari worden er in zalencentrum het Twentse Ros aan de Twekkelerweg in Hengelo twee feestelijke dagen gehouden. Op beide dagen is de eindverkoop van twee veilingen, eentje voor marathonduiven (duiven die van 600 tot 1300 kilometer kunnen vliegen) en eentje voor allround duiven (tot 600 kilometer). De twee grootste Nederlandse veilinghuizen voor duiven, Top Pigeons en GPS Auctions, verzorgen de veilingen belangeloos.

icon_main_info_white_glyph

9 december en 13 januari

Op de twee dagen dat de eindverkoop plaatsvindt, is er een uitgebreid programma met onder meer een duivenmarkt, een duivenforum, een duivenfotograaf en nog veel meer. Kijk voor alle info op www.luchtreizigers.nl

Extra hok

Kniest: "Het is geweldig dat zij dit willen doen. Net zoals het geweldig is om te zien hoeveel duivenhouders uit heel Europa een duif voor de veiling willen aanbieden. Ik heb tal van collega-verenigingen in Europa aangeschreven en inmiddels moeten we een extra hok bouwen bij de vereniging in Veldwijk-Zuid om de te veilen duiven de komende weken te kunnen huisvesten."

Nieuw baasje

Tot slot, wat doe je met een duif die je bij een veiling hebt gekocht? Kun je die weer laten vliegen of vliegt het diertje dan linea recta terug naar z'n oude baas? Richard Kniest: "Dat is lastig. Meestal gaat zo'n duif naar het kweekhok en komt-ie nooit meer los. Mocht je toch met de duif willen vliegen dan moet je wat afspraken maken met de vorige eigenaar. Dat-ie de duif bij thuiskomst verjaagt met een plastic zak of een vlag. Het wil ook wel helpen als je de duif koppelt aan eentje van het andere geslacht. Dan zoeken ze elkaar ook wel weer op."

231005 Hanneke Kolsté Richard Kniest
Hanneke Kolsté en Richard Kniest hebben alle reden tot lachen.
Beeld: Ernst Bergboer/1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.