Kickflips, boardslides en noseblunts deze zaterdag bij een heus skateboardinterland in het Enschedese skatepark De Fabriek. Het scheelt dat die termen altijd in het Engels zijn, dan hoeft de speaker niet te kiezen in welke taal hij omroept welke tricks uitgevoerd worden. Tegenover elkaar staan namelijk topskaters uit Nederland en Duitsland. In de prijzenpot zit maar liefst 1750 euro, maar de Freundschaft is volgens de deelnemers groter dan de Rivalität.
De internationale skateboardwedstrijd – die voor de vierde keer plaatsvindt - maakt onderdeel uit van Die Tolle Woche, de week waarin Enschede zich presenteert als de meest Duitse stad van Nederland. En waarin De Fabriek zijn naam als meest Duitse skatepark van het land eer aandoet, zo blijkt.
In de skatehal, gevestigd in de Performance Factory, komen zaterdag zo’n vierhonderd mensen samen. Onder hen opvallend veel Duitsers. “Ik denk dat ik meer Duitsers zie dan Nederlanders”, zegt deelnemer Douwe Macaré. Dat is precies de reden dat de oud-olympiër uit Arnhem meehelpt de titel te verdedigen. “Elk jaar zijn wij als Nederland ver in de meerderheid, maar er komen nu veel meer goede skateboarders uit Duitsland.”
Dat beeld bevestigt speaker Kees Jacobs, betrokken vanuit de organiserende skateboardvereniging De Fabriek. “We begonnen ooit met vier deelnemers uit Duitsland, waarvan één Fransoos die zich als Duitser had ingeschreven. Nu zijn er negentien Duitsers. En twaalf Nederlanders.” Hij ziet de wedstrijd groeien. “Het wordt alleen maar groter, het wordt alleen maar intenser. De Duitsers komen deze kant op met het idee dat ze waarschijnlijk weer verliezen, want de afgelopen drie jaar heeft Nederland gewonnen. Maar er komen steeds grotere namen.”
Hoewel de rivaliteit toeneemt, hoeft Jacobs niet lang te denken over wat overheerst. “Honderd procent de vriendschap. Het maakt niet uit of het een Nederlander of een Duitser is, als iemand een dikke truc landt, wordt er geapplaudisseerd. Mensen willen de dikste tricks zien. Dus er is een gezonde rivaliteit. Ik denk dat we het zo moeten noemen.”
Lees verder onder de foto.
Macaré ziet het ook zo. “Ik moest in de finale uitwijken, omdat een Duitse skater een truc wilde doen. Dan ga je niet je lijnen afmaken om zijn tijd af te pakken. Dat doe je niet. Je klapt voor elkaar. Niet omdat dat moet, maar omdat het echt vet is.”
Een van de kanshebbers aan Duitse kant is Gino Körner. Of ‘Lamborgino’, zoals hij wordt genoemd door iedereen. “Een vriend gaf me die naam, omdat hij mij een snelle skateboarder vindt.”
Hij komt uit Bremen, maar heeft de reis naar Enschede er graag voor over. “Ik ontmoet hier oude vrienden uit Nederland die ik niet zo vaak zie. Voor mij is dat het mooiste punt.” Helaas komt Gino niet verder dan de kwalificaties, maar dat is voor hem bijzaak. “Het gaat allemaal om plezier en vriendschap. Niemand is hier alleen voor de competitie. Ik geniet van het evenement.”
Jacobs legt uit hoe de wedstrijd werkt. “Het begint met kwalificaties, dan een halve finale en dan een finale. Naarmate de dag vordert komen de beste skateboarders naar voren. In de finale vormen de beste drie Duitsers van de dag een team. En hetzelfde bij de Nederlanders. Die teams strijden dan tegen elkaar.”
Lees verder onder de foto.
Het is geen officiële interland. “We hebben gewoon een wedstrijd verzonnen. Het leek ons leuk. Wij zitten natuurlijk vlak tegen de Duitse grens aan hier. Hebben veel connecties met Duitse skaters en worden gesponsord door skatewinkel Titus uit Duitsland. Dus alles viel op zijn plek.”
Zonder die sponsoring van skateboardmerken - en subsidie vanuit gemeente Enschede en de Euregio - zou de wedstrijd niet zo zinderend zijn. “Het geld wordt gebruikt om topskateboarders aan te trekken." Het zit bijvoorbeeld in de forse prijzenpot van 1750 euro. “Maar ook in het betalen van reiskosten en hotelovernachtingen, zodat mensen uit Berlijn, Hannover, Stuttgart, Bremen, Hamburg naar Enschede komen om hier te skaten.”
Freundschaft of niet, aan het eind kan er maar een met die pot vandoor gaan. En dat is, voor de vierde keer op rij: Nederland. Al is er een klein lichtpuntje voor de Duitsers. De 250 euro voor beste truc van de avond gaat namelijk naar: Lamborgino.