De IJsbaan Twente blijft de komende jaren definitief open. Dat is het resultaat van vergadering van de Enschedese gemeenteraad, deze maandagavond. Met bijna unanieme steun (alleen Partij voor de Dieren stemde tegen) is het voorstel om jaarlijks 250.000 euro extra vrij te maken voor de exploitatie van de schaatsbaan aangenomen. Toch zal Enschede blijven proberen om via een op te richten topsportfonds bijdragen van andere gemeenten uit de regio los te weken.
Zonder IJsbaan Twente ook geen ijssport in Twente, zou je kunnen zeggen. De dichtstbijzijnde vergelijkbare schaatsbaan is namelijk in Deventer. Toch leek twee jaar geleden - door een breuk met de toenmalige exploitant PCH Group - het einde van de ijsbaan nabij.
Voor het komende seizoen (oktober-april) hebben negen Twentse gemeenten een eenmalige financiële bijdrage gedaan om de baan open te houden. Vanaf 2024 staat de gemeente er alleen voor. Dat leek een bittere pil. Maar vlak voor de zomervakantie werd alvast geld gereserveerd om de ijsbaan drie jaar in de benen te houden.
Door een jaarlijkse bijdrage van 350.000 euro (de bestaande subsidie van 1 ton plus 250.000 euro extra) kan de IJsbaan Twente naar verwachting openblijven. Dat is al met al de helft van wat er nu nog nodig is om de schaatsbaan in de benen te houden. Door enerzijds te besparen op energiekosten en anderzijds extra inkomsten te vergaren met onder mee evenementen in de zomerperiode, moet dit volgens het college mogelijk zijn.
"En zo niet?", wilden enkel raadsfracties weten. "Dan komen we netjes terug naar uw gemeenteraad", aldus sportwethouder Niels van den Berg. Als de besparing of het verdienmodel niet aanslaat, dan is het uiteindelijk opnieuw aan de gemeenteraad om te bepalen wat er met de ijsbaan moet gebeuren.
Dat er steun zou komen voor de extra bijdrage was eigenlijk geen verrassing meer. Sommige fracties zit het nog wel dwars dat het Enschede is dat alleen voor alle kosten opdraait. "De ijsbaan is er niet alleen voor Enschede, maar ook voor de rest van Twente", aldus VVD-fractieleider Malkis Jajan.
Hij zou het daarom niet gek vinden als de andere dertien gemeenten ook een duit in het zakje doen. Zoals Enschede ook zou kunnen meebetalen aan onder andere het FBK-stadion in Hengelo, de IISPA-hal in Almelo en topzwembad Het Ravijn in Nijverdal.
Via een motie roept Jajan Van den Berg op om met zijn collega-sportwethouders in Twente het gesprek aan te gaan over de vorming van een Twents topsportfonds. Dat gesprek zou ook uitsluitsel moeten bieden over welke sportvoorzieningen voor een bijdrage uit zo'n fonds in aanmerking komen. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.
Net als in de voorbereidende commissievergadering, twee weken geleden, tempert Van den Berg de verwachtingen. "Dat gesprek hebben we eerder gevoerd, maar toen zat er wel wat voorzichtigheid", aldus de wethouder. "Maar dit signaal is niet voor de bühne. Het helpt als de raad deze opdracht geeft."
Ook een andere motie kreeg ruime steun van raadsleden. Burgerbelangen wil dat de jongste Enschedeërs meeprofiteren van de ijsbaan, nu de gemeente aan de lat staat. Het college gaat kijken in hoeverre het mogelijk is om alle basisschoolleerlingen een keer per twee jaar gratis te laten schaatsen. Daarvoor zal onder meer de steun van het bedrijfsleven nodig zijn, via sponsoring. De wethouder wordt daarmee nog druk: eerder zegde hij ook toe om - in de geest van de Grolsch Veste - op zoek te gaan naar een naamsponsor voor de ijsbaan.