Een weliswaar klein, maar niet minder gemêleerd gezelschap is eerder deze week aanwezig bij het hijsen van de vlag door wethouder Eugène van Mierlo. De regenboogvlag welteverstaan. De verhalen zijn wisselend.
Voor de een blijkt uit kast komen een makkie, de ander verliest van het ene op het andere moment z’n hele familie. De maatschappelijke acceptatie van de LHBTI’s laat in Twente, en ook in Almelo, nog veel te wensen over. "Eén op de 20 LHBTI’s vertrekt uit de regio naar de steden”, kent ook jongerenwerker Naomi Bijen van welzijnsorganisatie Avedan de laatste cijfers. ”En dat is natuurlijk tragisch. De vraag is of het elders beter is. Lang niet altijd dus. Waar je ook woont, je moet altijd jezelf kunnen zijn.”
Benjamin is afkomstig van het Veluwse deel van de biblebelt en trok juist naar Twente toe. ”Waar ik vandaan kom is er om religieuze redenen nauwelijks ruimte voor acceptatie. Of eigenlijk helemaal niet. Maar ook hier in Twente gaat het er niet op vooruit. Door het onderwerp onder de aandacht te brengen, zou je denken dat het beter wordt. Maar dat valt erg tegen. Onbekend maakt ook onbemind. En daar kunnen we wél wat aan doen.”
Eugène van Mierlo heeft als wethouder het sociaal domein onder zijn hoede en verzekerde zich ervan bewust te zijn hoe de LHBTI-vlag er in figuurlijke zin bij hangt. Dat 1 op 5 LHBTI’s overweegt om uit Twente te vertrekken of dat ook daadwerkelijk doet, zijn onthutsende feiten. ”Dan kun je de conclusie trekken dat het echt heel hard nodig hier aandacht aan te schenken door onder meer deze regenboogvlag te hijsen en er op te blijven hameren dat je in Almelo moet kunnen zijn wie je bent.”
Van Mierlo schoof na het ceremonieel aan bij het gezelschap en luisterde naar de verhalen. ”Die kende ik deels. Maar je schrikt er iedere keer weer van. Om dingen te kunnen veranderen moet je weten wat er speelt. In Almelo is bijvoorbeeld Harmony in Studio 15 een plek van Avedan waar je terecht kunt voor ondersteuning. Daar doen ze echt goed werk.”