In Almelo wordt door verschillende organisaties samengewerkt om bewustwording te creëren van valrisico bij ouderen. En wat er gedaan kan worden om dat risico te verminderen. Een ‘unieke situatie en voorbeeld voor andere gemeenten’, volgens de Twentse Fysiotherapeuten Organisatie.
Jan Willem Dangremond is vanuit de gemeente betrokken bij die zogeheten ‘ketenaanpak valpreventie’. “Een duur woord”, noemt Dangremond de ketenaanpak valpreventie. “Laten we het maar gewoon een samenwerking noemen.” Het zijn grote woorden: een voorbeeld voor andere gemeenten. Dangremond beschrijft het liever anders. ”Wat mij betreft zijn we gewoon lekker bezig. We moeten dit zo doorzetten, maar het is wel een mooi compliment. Ik denk dat we op de goede weg zijn.”
Het is landelijk besloten om een aantal akkoorden te maken wat betreft de valpreventie. Een van die akkoorden is het Gezond en Actief Leven Akkoord. “Daar vallen meerdere thema’s onder zoals aanpak overgewicht onder volwassenen en jongeren, kansrijke start en dus ook valpreventie”, legt Dangremond uit in 1Twente Vandaag. “Daar moeten we nu een ketenaanpak op gaan inrichten. Een samenwerkingsverband om ervoor te zorgen dat het aantal valletsels terugdringt.” Er moet dus goed samengewerkt worden. “Korte lijntjes, zodat we elkaar op wijkniveau goed weten te vinden”, zegt Dangremond. "Professionals moeten samen om iemand heen gaan staan en de juiste hulp aanbieden.”
Binnen de ketenaanpak in Almelo moeten er uitgebreide val- analyses gaan plaatsvinden. “Dat bestaat uit ongeveer dertien onderdelen. Van gezicht- tot hoor problemen maar ook voetproblemen en middelengebruik. Het is heel complex”, vertelt Dangremond. Hij schetst een voorbeeld: “Stel, een verpleegkundige komt bij iemand op huisbezoek en die signaleert dat er wat loos is, dan kan het zijn dat hij zes verschillende lijntjes uitzet. Wat we straks willen realiseren is dat die hele analyse door één partij wordt afgenomen.”
De doelgroep voor deze ketenaanpak valpreventie is volgens Dangremond 65 plus. “Met name zijn het thuiswonenden. Nederland vergrijst, op een dubbele manier. Er komen steeds meer ouderen bij en ze worden steeds langer en gezond oud. Dat betekent dat het probleem groter wordt. Het is een groeiend probleem. De laatste bekende cijfers zijn dat er 80.000 mensen per jaar met valletsels op de spoedeisende hulp terechtkomen." Iets meer dan een derde van deze mensen houdt daar zelfs blijvend letsel aan over.
Alhoewel Dangremond niet bij de doelgroep hoort zit ook voor hem ongeluk in een klein hoekje. “Met bravoure uitspreken dat je niet tot de doelgroep behoort. Dat is wellicht een beetje het lot tarten. Een dag later was een stom ongelukje op de mountainbike genoeg voor een gebroken pols”, schrijft hij op zijn LinkedIn pagina. “De komende weken dus vanuit huis aan de slag met de ketenaanpak valpreventie.”