De stekker is eruit – de Huiskamer van de Stad gaat er niet komen. Een van de partijen die zich aan dat ambitieuze project had verbonden, de Enschedese bibliotheek, kan de kosten die het project met zich meebrengt niet opbrengen. De gemeente is niet tegemoetgekomen aan de financiële voorwaarden die de bieb stelde aan verhuizing naar het Muziekkwartier.
Die Huiskamer van de Stad behelst een grootschalige verbouwing van het huidige Muziekkwartier, waarna het Wilminktheater, Metropool, Kaliber Kunstenschool en de bibliotheek een gezamenlijk onderkomen zouden vinden aan het Wilminkplein. Inclusief horeca-faciliteit.
Wethouder Jeroen Diepemaat toonde zich verrast door de opstelling van van de Enschedese bibliotheek. Die betekent een streep door de rekening van het hele project. Bieb-directeur Jan Hoogenberg is niet onder de indruk. “Onze voorwaarden waren vorig jaar al bekend, bij alle partijen, en we zijn daar altijd duidelijk over geweest. Dit kan niet als een verrassing komen.”
Begin mei van dit jaar lag er een nieuw financieringsvoorstel voor het project. De bibliotheek heeft daaraan de voorwaarde gekoppeld een sluitende begroting te willen. “Daar hebben we de wethouder recent aan herinnerd.”
De bibliotheek stevent af op een tekort van vijf-en-een-halve ton als gevolg van stijgende lonen en energielasten, zoals in alle sectoren. Dat tekort wordt met een voorgenomen verhuizing naar die nieuwe Huiskamer van de Stad alleen maar groter. De gemeente heeft aangegeven daarin niet te willen voorzien.
De bibliotheek stelt haar taak niet uit te kunnen voeren als er met de verhuizing geen geld bij komt. “We moeten nu alle zeilen al bijzetten om basale voorzieningen te behouden. Daarbij moet je je realiseren dat er in Enschede veel te doen valt.” Hoogenberg doelt daarmee op het grote aantal inwoners dat moeite heeft met lezen en schrijven; dat geldt voor bijna een kwart. “We willen wel, maar het kan simpelweg niet.”
Het lijkt erop dat de bibliotheek blijft op de plek waar ‘ie staat. Dat betekent wel dat er gerenoveerd moet worden. De kosten daarvoor waren mede een motief om te verhuizen naar de beoogde locatie aan het Wilminkplein. Volgens Hoogenberg zijn die kosten veel hoger voorgesteld dan ze feitelijk zijn. “Volgens het Enschedese Vastgoedbedrijf zou het om 6.000 vierkante meter gaan die aangepakt moet worden. Wij hebben zelf onderzoek laten doen en komen op 4.000.”
De investering die de gemeente nodig achtte, bedraagt 13,5 miljoen euro. Volgens de bibliotheek komen de verbouwingskosten uit op 5 miljoen.
Het verschil zit ‘m, volgens Hoogenberg, in onder meer onnodig opgevoerde posten als nieuw isolatieglas. “Wij hebben AA++. Dat is het maximaal haalbare.” De vervanging voor triple-glas die het Vastgoedbedrijf nodig achtte, betekent een isolatiewaarde die een fractie hoger is, maar ook dat alle kozijnen vervangen zouden moeten worden.
Met de realisatie van de Huiskamer van de Stad is een bedrag van 26 miljoen euro gemoeid. Wat Hoogeberg betreft een bedrag dat in de huidige tijd moeilijk te verantwoorden is, afgezet tegen de huidige faciliteiten van de bibliotheek. Met een grote opknapbeurt - het dak moet bijvoorbeeld worden vervangen - kan het pand nog jaren mee.