Het bedrijf was al officieel failliet verklaard, maar intussen bleek het in de praktijk nog 'gewoon' op volle toeren te draaien. Tot stomme verbazing van de curator die het bankroet onderzoekt van JG Slaapconcepten in Oldenzaal. De failliete ondernemer was blijkbaar minder gediend van de bemoeienissen door deze curator, want hij spoot een brandblusser op hem leeg.
Het bedrijf JG Slaapconcepten heeft een goede naam in de branche en onder klanten en curator Nick Leferink is erin geslaagd een overnamekandidaat te vinden, waardoor het bedrijf inmiddels een doorstart heeft kunnen maken. Dat blijkt uit zijn eerste openbare faillissementsverslag.
JG Slaapconcepten produceerde vanaf een industrieterrein in Oldenzaal matrassen, die niet alleen voor de Nederlandse markt waren bedoeld maar ook naar diverse Europese landen werden geëxporteerd. Het merendeel werd overigens omgezet in Duitsland.
Nadat het bedrijf 6 september failliet werd verklaard, liet de directeur-bestuurder in een gesprek met curator Nick Leferink weten dat onderneming door een combinatie van factoren kopje onder was gegaan. De coronacrisis, de oorlog in Oekraïene waardoor grondstoffen duur werden en wat financiële lijken die uit de kast rolden nadat hij het bedrijf enkele jaren daarvoor had overgenomen.
De curator wikkelde vervolgens de gebruikelijke formaliteiten af, waaronder het ontslag aanzeggen aan de tien personeelsleden.
Officieel stond het bedrijf intussen ingeschreven aan de Van Lennepkade in Amsterdam. Maar kort daarop al kwamen er meerdere meldingen bij de curator binnen dat JG Slaapconcepten nog 'gewoon' bestond. Hoewel de klanten nog niet zo lang geleden een brief hadden gekregen dat de zoon van de directeur-bestuurder het bedrijf zou hebben overgenomen en dat het voortaan onder de vlag van een Duitse BV (GmbH) zou gaan werken.
Toen de curator de volgende dag met een machtiging van de onderzoeksrechter een kijkje nam in een bedrijfshal aan de Willem Vleertmanstraat bleek de onderneming inderdaad nog 'gewoon' volop in bedrijf. Inclusief vier van de tien Duitse personeelsleden die eigenlijk de dag ervoor waren ontslagen, maar toch maar aan het werk waren gegaan omdat ze nog in het duister tastten over de status van het bedrijf.
De tien medewerkers zijn alsnog naar huis gestuurd, waarop de hal werd voorzien van andere sloten.
De curator heeft zijn bevindingen opgeschreven in het openbare faillissementsverslag, maar wil in een toelichting weinig over de uiterst bijzondere situatie kwijt. "Ik ben nog met de diverse partijen in gesprek."
In zijn verslag komt hij al wel tot de conclusie dat er sprake is van zogenoemd paulianeus handelen: het wegsluizen van geld en/of goederen in aanloop naar een faillissement. Senior had tegenover de curator immers verklaard dat alle bedrijfsactiviteiten per 14 augustus zouden zijn gestaakt en overgedragen aan junior.
In de praktijk bleek echter dat die overdracht nooit heeft plaatsgevonden.Of hij aangifte gaat doen? "Daarvoor is het nu te vroeg om al iets over te zeggen. Ik ben nog bezig met mijn rechtmatigheidsonderzoek", aldus de curator.
In Oldenzaal deden enkele weken geleden verhalen de ronde dat de woedende failliete ondernemer een brandblusser op de curator had leeggespoten. De curator wil over het incident slechts bevestigen dat hij aangifte heeft gedaan en dat hij met justitie afspraken heeft gemaakt over zijn veiligheid.
Uit zijn faillissementsverslag blijkt verder dat de schuldenlast meer dan een half miljoen euro bedraagt. Behalve dat de Belastingdienst een claim van 2,8 ton bij de curator heeft neergelegd, hebben zich 16 andere schuldeisers gemeld met een totale vordering van 3,1 ton.
Uiteindelijk waren er vier partijen geïnteresseerd om het Oldenzaalse bedrijf over te nemen. Uiteindelijk heeft een Belgisch bedrijf het Oldenzaalse matrassenbedrijf overgenomen voor 1,3 ton. Een aantal personeelsleden kan er voorlopig blijven werken.