"We vinden het belangrijk dat de leerlingen ervaren dat taal overal is." Dat zegt Lotte Kwakman, docente Nederlands aan het Montessori College Twente. Dat werd wel heel letterlijk uitgebeeld afgelopen dinsdag tijdens de allereerste, door de school georganiseerde Poëzie-, Literatuur- en Taaldag. 's Ochtends waren er workshops en 's middags brachten de 5havo-leerlingen het geleerde in de praktijk tijdens een speurtocht door de Hengelose binnenstad.
Het doel van deze dag is om 5havoleerlingen op een speelse manier met taal in aanraking te laten komen. Nederlands docent Rick Slaathuis: “De leerlingen leren durven met andere ogen naar taal te kijken. Dat is wat we proberen. Ze ‘buiten de lijntjes laten lezen’." Of dat echt gelukt is, blijft de vraag, maar de docenten noemden het na afloop een geslaagde dag.
Een aantal gerenommeerde woordkunstenaars verzorgde taalworkshops in de schouwburg, de bieb en spellenspeciaalzaak De Dondersteen. Denk aan dichter en columniste Ellen Deckwitz, dichter René Oskam en reclamemaker en spoken word-artiest Brahma T. Ramsodit.
Na de ochtendworkshops volgde in de middag een interactieve speurtocht. Leerlingen werden daarbij op tal van manieren met taal geconfronteerd. Docente Lotte Kwakman: “We vinden het belangrijk dat de leerlingen ervaren dat taal overal is. En dat ze op andere manieren lesstof tot zich kunnen nemen dan alleen vanuit de schoolboeken."
Via de app Actionbound op hun telefoon konden de leerlingen hun opdrachten uploaden, waar andere leerlingen weer op konden reageren. Ze konden zo foto's en filmpjes delen en elkaars liedjes en raps afmaken.