Het onderzoek van onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) naar de vuurwerkramp, laat nog langer op zich wachten. De bevindingen over de ramp in Enschede zouden eigenlijk dit voorjaar bekend worden gemaakt. Later werd dit uitgesteld naar het najaar, maar donderdag werd bekend dat het rapport nog niet af is. Inmiddels duurt het onderzoek al bijna een jaar.
Het onafhankelijke onderzoek wordt verricht door een team van de vakgroep Bestuurskunde in opdracht van de Tweede Kamer, zo werd november vorig jaar aangekondigd. Daarbij spitst het zich toe op de vraag hoe de overheid beter lessen kan trekken uit rampen zoals de vuurwerkramp in Enschede en eerder al Culemborg.
Nadat de presentatie van het rapport dit voorjaar werd opgeschort, stond het op de agenda om volgende week aan de Tweede Kamer te worden overhandigd. Maar intussen is gebleken dat het onderzoek dusdanig complex is dat het team donderdag heeft laten weten meer tijd nodig te hebben.
Een woordvoerder van de UT laat aan RTV Oost weten dat het nog onduidelijk is wanneer het rapport nu zal worden uitgereikt: "Met het reces van de Tweede Kamer op komst, is het nog even zoeken naar een goed moment."
Bij de vuurwerkramp in Enschede explodeerde de vuurwerkopslag van SE Fireworks in de wijk Roombeek. Er kwamen 23 mensen om het leven, onder wie vier brandweermannen. In totaal raakten 947 mensen gewond. De wijk werd compleet verwoest. Het was niet de eerste ontploffing in een vuurwerkopslag: in 1991 explodeerde in Culemborg het vuurwerkbedrijf MS Vuurwerk. Daarbij vielen twee doden en tientallen gewonden.