Het Lambooijhuis moest afgelopen weekend de deuren sluiten vanwege het ontbreken van verschillende vergunningen. Zo zou er geen actuele terrasvergunning zijn, was er geen vergunning voor de bouwconstructie op het terras en bleek de alcoholvergunning niet in orde. Het bestuur zegt nu bij de gemeente alsnog de ontbrekende stukken te hebben aangeleverd. Komende dinsdag volgt er een gesprek. In de tussentijd zijn de deuren 'gewoon' open.
Al dertig jaar is het Lambooijhuis, op de hoek van de Deldenerstraat met de Langestraat, de plek voor vrijbuiters, levensgenieters en kunstenaars om samen te komen. Voor een praatje, muziek of een expositie. Dat zou Hengelo moeten koesteren, vindt Henk van de Wetering. Van de Wetering is bezoeker van het eerste uur en oud-bestuurslid van de stichting: "In Hart van Zuid wordt van alles uit de grond gestampt voor de zogenaamde 'young urban professional', maar waar kan de 'old urban professional' nu nog terecht?"
Het Lambooijhuis is genoemd naar oud-bewoner Henri Lambooij (1885-1974), een Hengelose kunstschilder. De kunstsociëteit vervult een belangrijke rol in Twente, zegt Van de Wetering: "Het Lambooijhuis is uniek voor de regio. Nergens, ook niet in Enschede, is er zo'n plekje, waar mensen van verschillende leeftijden en culturen samenkomen om te genieten van kunst, elkaars gezelschap, een drankje én een sigaretje of jointje op z'n tijd."
Dat laatste moet buiten, maar nu het terras (met een oppervlakte van 46,5 vierkante meter) weg is, is dat onveilig, vertelt Elvis Huwaë. Hij is de voorzitter van de Stichting Lambooijhuis: "Je zou het terras kunnen zien als een verkeersremmende maatregel. Als daar die tent met daaronder stoelen en tafels staat, scheuren auto's niet met een noodvaart de bocht om. Dat doen ze nu wel."
De gemeente is eigenaar van het pand dat wordt gehuurd door de stichting Wonen en Werken Kunstenaars. Die stelt het op haar beurt weer beschikbaar aan de stichting Lambooijhuis.
Huwaë bestrijdt niet dat bepaalde vergunningen niet op orde zouden zijn, maar hij verwacht dat de gemeente en het stichtingsbestuur er in goed overleg uit gaan komen: "We hadden inderdaad nog niet alle benodigde gegevens aangeleverd. Dat hebben we nu alsnog gedaan. Daarover gaan we dinsdag in gesprek. Mocht de gemeente dan nog meer nodig hebben, dan gaan we dat regelen. Ik heb er vertrouwen in dat we straks weer gewoon open kunnen met geldige vergunningen."
Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten dat het Lambooijhuis 'wettelijk gezien de deuren nu gesloten zou moeten houden, maar dat de termijn van de last onder dwangsom nog niet is verlopen'. Met andere woorden: zo lang die termijn nog niet verlopen is, wordt de situatie gedoogd. De woordvoerder in kwestie kan vrijdagmiddag niet vertellen wanneer die termijn precies verloopt: "De collega die daarover gaat, is niet meer aanwezig."
Wel wordt duidelijk dat geen van de benodigde vergunningen op orde was. Volgens de woordvoerder heeft de sociëteit eerst een waarschuwingsbrief ontvangen: "Daarna hebben ze zelf het terras weggehaald en vergunningen aangevraagd. Daarop hebben wij de activiteiten door laten gaan, vanuit de gedachte dat het in orde zou komen."
"Maar al snel bleek dat er toch weer een terras werd geplaatst en alcohol werd verstrekt. Terwijl bleek dat er bij de vergunningaanvragen veel documenten en gevraagde informatie miste. Dat hebben we aangegeven, maar ze hebben tot nog toe de juiste stukken niet aangeleverd. We staan altijd klaar om hulp te bieden bij het aanvragen van vergunningen, maar die hulpvraag hebben we niet ontvangen van de stichting. Daarom is uiteindelijk de volledige vergunningaanvraag buiten beschouwing gelaten."
Volgens de woordvoerder gelden overal in de stad dezelfde regels: "Dit betreft weliswaar een niet-commerciële stichting, maar wel een met horecafunctie en terras. Hiervoor geldt het zelfde beleid als voor anderen. Of het elders ook zo moeizaam gaat? Nee, op de overige plekken in de stad gaat het prima."