Met zoveel mogelijk mensen contact maken; dat was dit weekend het doel voor de leden van scouting Nanne Zwiep uit Enschede. Tijdens jamboree on the air, afgekort: JOTA, gingen de scouts via radiogolven praten met mensen over de hele wereld. “De meeste groepen zijn overgestapt naar het internet om contact te zoeken”, vertelt Harold Dijkstra, zelf zendamateur en één van de organisatoren van de JOTA.
Jamboree on the air is een wereldwijd scoutingevenement. Leden van scouting proberen via amateurradio contact te leggen met elkaar. Het is een afgeleide van de Wereldjamboree. die eens in de vier jaar wordt gehouden. De bijeenkomsten zijn bedoeld om zoveel mogelijk vriendschappen te sluiten. De JOTA wordt ieder derde weekend van oktober gehouden. Voor Dijkstra is het inmiddels een routineklus geworden. “Sinds de jaren tachtig doen we elk jaar mee met JOTA. De jamboree on the internet wordt sinds de jaren negentig gedaan. Deze vorm van jamboree vindt plaats op het internet. Wij kiezen er bewust voor om alleen radio te doen. JOTI is zeker een leuke aanvulling, maar we willen juist dat andere technieken ook aandacht krijgen. Op het internet zitten we vaak al de hele dag.”
Lees verder onder de afbeelding.
Het terrein van scouting ligt verborgen tussen de voetbalvelden en het psychiatrische ziekenhuis op de Helmerhoek. Op het zompige grasveld is een kleine toren gebouwd met houten palen en touw. Naast de toren draait een antenne van het noorden langzaam in westelijk richting. De coördinator van de toren vertelt dat de antenne op de toren had moeten staan. “Normaal maken we een grotere toren. Helaas is het hout van een slechte kwaliteit en kunnen we niet de hoogte in met de houten toren.” Ernaast gaat er een hoogwerker ongeveer 16 meter de lucht in. “Gelukkig hebben we nog de hoogwerker waarmee we de lucht in kunnen, maar zover komen we ook niet met het hout.”
Lees verder onder de afbeelding.
Afgelopen vrijdag begon het driedaagse festijn. Rond een uur of tien verzamelden alle scouts zich rond een radio. De frequentie voor de openingsceremonie werd nog over de kleine zolder gevraagd. “145.250”, zegt een zendamateur vanachter de andere set. “We gebruiken tijdens de JOTA speciale frequenties om te zenden. Dat is de zogenaamde amateurband. We komen niet op frequenties van de radio die je ontvangt in de auto of waarop de politie met elkaar communiceert. Daar zijn lang geleden afspraken over gemaakt. Zo blijft iedereen op zijn eigen band en verstoren we elkaar niet”, legt Dijkstra uit. Inmiddels is de openingsuitzending begonnen. Elke zitplaats is bezet op het kleine zoldertje. “Vanuit Assendelft is dit de nationale opening van JOTA 2023”, klinkt uit de krakende radio.
De antennes draaien op volle toeren. Verbindingen zijn door de regen lastig te maken. De bewolking en zorgt ervoor dat de radiogolven minder ver komen. “Regen en bewolking zijn funest voor de verbindingen. Tijdens de tijden dat er kinderen achter de radio zitten, wil je eigenlijk al een verbinding op staan. Zo kunnen jongere scouts gelijk praten en ze niet alleen naar een radio te luisteren waar alleen ruis uitkomt”, vertelt de zendamateur. Kinderen van vier en een half tot en met vijftien jaar komen op zaterdag tijdens hun eigen opkomsten langs op het scoutingterrein. “Sommigen vinden best wel eng om in de microfoon te praten. Anderen kletsen de hele radio vol. Het mooiste is dat de kinderen contacten leggen met andere leeftijdsgenoten. Vaak praten ze dan over de kleuren van hun das en welk spel zij het liefst op scouting spelen. Daar draait de JOTA ook om; contacten maken met scouts van over de hele wereld.”