Leden van een Twentse katholieke klimaatwerkgroep hebben zaterdagmiddag een boom geplant in het Enschedese Ledeboerpark. Met de boom wil de werkgroep het belang van het beschermen van de planeet benadrukken.
Een aantal mensen schept aarde over de zojuist geplante boom. Met een klein flesje wijwater zegent pastoraal werker Carla Berbée de boom. De twaalf jaar oude vruchtenboom staat nu in het Enschedese Ledeboerpark. "Een boom is een teken van hoop en die plant je niet voor jezelf, maar voor de toekomstige generatie", zegt Alice Snijders van werkgroep Laudato Si', een samenwerkingsverband tussen verschillende Zuid-Twentse parochies op het gebied van klimaatbescherming.
Het begon allemaal naar aanleiding van een encycliek genaamd Laudato Si', een soort pauselijke brief, die Paus Franciscus in 2015 heeft verspreid. In het document behandelt de paus het milieu, klimaatbescherming en hoe de mensheid met de planeet moet omgaan. Twee jaar geleden is er binnen de katholieke kerk in Nederland een alliantie opgericht om dit soort werkgroepen te verenigen. "Laudato Si' wijst ons de weg naar gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping. Dat geeft hoop," zegt Snijders.
Volgens Snijders is klimaatverandering niet alleen een milieuprobleem, maar ook een sociaal probleem: "Kijk naar het effect van houtkap op de bewoners van de Amazone. In Senegal verdwijnen complete wijken in het water. Dat raakt mensen."
Als je aan klimaatactivisten denkt, zal de Rooms-Katholieke Kerk waarschijnlijk niet het eerste zijn dat in je opkomt. Volgens haar is de kerk al veel langer bezig met het milieu: "Kijk naar de kloosterorden. Zij leven al eeuwen op een duurzame manier." Ze noemt ook Franciscus van Assisi als voorbeeld, een geestelijke die bekendstond om zijn sobere levensstijl.
De werkgroep heeft als doel duurzaamheid binnen de parochies te bevorderen en kennis over te dragen aan de kerkleden. "Wij hebben een Facebookgroep en organiseren regelmatig filmvoorstellingen met documentaires of films over dit onderwerp." Het gaat om zowel praktische dingen zoals ecologisch verantwoord tuinieren of het delen van kennis over klimaatverandering.
Twee keer per jaar wordt er extra aandacht besteed aan de boodschap, namelijk tijdens de oecumenische scheppingsperiode en de week van Laudato Si' in mei: "Tijdens de Laudato Si'-week hebben wij een excursie georganiseerd naar het Ledeboerpark. IVN Enschede heeft ons rondgeleid in de heemtuin, Vereniging Wageler in de Lammerinkswönner en Maarten Windmüller heeft ons alles verteld over de monumentale bomen. Daarom hebben wij voor dit park gekozen, naast dat het natuurlijk een van de mooiste parken ter wereld is", besluit Snijders.