De studenten van Universiteit Twente en Saxion Hogeschool hebben met hun zonnewagen RED X een goede inhaalslag gemaakt op de Vlaamse koploper Innoptus Solar Team uit Leuven. Het verschil is nog ongeveer twintig kilometer, na meer dan 2100 kilometer racen. De auto’s moeten de komende dagen nog ongeveer duizend kilometer afleggen.
“Het doel voor vandaag is om zo dicht mogelijk bij de eerste plek te komen”, legt Daan van Haren, communicatiemanager van het Solar Team Twente voor de start uit. Dat aanvalsplan lijkt goed uit te pakken. Binnen drie kwartier wordt de eerste stop in Alice Spings bereikt.
De centraal in Australië gelegen stad is drukker dan de Twentenaren hoopten. “Vanwege die drukte moet er alert gereageerd worden op het verkeer. De rode stoplichten en de ochtenddrukte zorgden ervoor dat we iets tijd verloren, omdat we vaak moesten stoppen.”
Na de bosbranden van gisteren en de drukte rond Alice Springs is er later op de dag ook positief nieuws voor Solar Team Twente. Rond elf uur breekt de zon door de aswolken van de bosbranden en rijden de Tukkers in de volle zon.
“De zonnige omstandigheden zorgen ervoor dat we harder kunnen rijden en dat onze auto de batterij goed oplaadt voor momenten waarop de zon minder schijnt”, vertelt van Haren. Bij de volgende stop in Erldunda zien de Tukkers de Belgen net weer vertrekken na een stop van een half uur.
Na de pauze staat iedereen op scherp. Het Twentse konvooi gaat door het vlakke landschap waar het in 2019 rampzalig misging. Solar Team Twente lag toen op koers om hun eerste wereldtitel binnen te slepen. RED E, de zonneracewagen uit 2019, was echter niet bestand tegen de windhozen op de vlakte en sloeg over de kop.
Coureur en aerodynamicus Bart Mol: “De extra opgeslagen energie komt nu goed van pas. De windvlagen waren na Alice Springs ook sterk. We hebben in het design van de wagen veel aandacht besteed aan de stabiliteit tijdens zijwinden, maar het kost wel energie om de windvlagen goed door te komen.”
Na een snelle chauffeurswissel gaat de jacht op het Innoptus Solar Team uit Leuven verder. Het gat tussen de koploper en de nummer twee bedraagt ruim twintig kilometer. Strateeg Mark Boulogne heeft de strategie al klaarliggen om hopelijk binnen vier dagen te finishen. Dit zal de snelste finish van het studententeam ooit zijn. “We zijn al dertig kilometer ingelopen. Morgen moeten we meer dan het achterste van onze tong laten zien om de Belgen van hun koppositie te stoten.”