De gemeente Hof van Twente is de duurzaamste gemeente van Overijssel en Hengelo is de minst duurzame. Dat blijkt uit onderzoek van energieleverancier Vattenfall. Daarbij is gekeken naar drie criteria: hoeveel zonnepanelen liggen er in de gemeente, welk percentage huishoudens heeft een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en welk deel van het tuinoppervlak is bestraat. Hengelo scoort het laagst op deze onderdelen, Hof van Twente het hoogst.
Bij de gemeente Hengelo liggen ze niet wakker van de slechte score. "Het is voor ons onduidelijk welk gewicht wordt toegekend aan de drie componenten in deze duurzaamheidsindex. In Hengelo hebben bijvoorbeeld 23% van de woningen zonnepanelen. In vergelijking met andere gemeenten is dit percentage bovengemiddeld. Ook vragen Hengeloërs niet minder dan gemiddeld de ISDE aan voor het verduurzamen van hun woning", aldus een gemeentewoordvoerder.
Hengelo lijkt desalniettemin weinig stappen te hebben gezet sinds 2020, toen de gemeente ook onderaan eindigde in de Vattenfall duurzaamheidsindex. Dat is toch verontrustend? "Nogmaals, we maken aanzienlijke vooruitgang bij het bevorderen van de duurzaamheid in de gemeente. Met het programma Duurzaam Hengelo 2050 benaderen we duurzaamheid op een alomvattende manier." De woordvoerder wijst op acties als de ontwikkeling van zonneveld Boeldershoek en de nauwe samenwerking op het gebied van duurzaamheid met partners als Energie van Hengelo, Welbions en de ondernemers.
Even terug naar de cijfers. Hof van Twente is, puur gekeken naar de drie genoemde onderdelen, met 47,1% het meest duurzaam. Op grote achterstand volgen Dalfsen (39,8%), Hardenberg (33,9%), Kampen (28,5%) en Wierden (26,3%).
Hengelo behaalt de laagste score van alle Overijsselse gemeenten: -20,8%. Maar het kan nog veel slechter. Landelijk is het Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: die gemeente heeft een score van -55,1%.
Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 39,7% van de totale tuinoppervlakte in Overijssel is bestraat. De gemeente Zwartewaterland spant de kroon, want hier ligt 60,1% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Staphorst houden van een onderhoudsarme tuin: 56,1% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat. In Olst-Wijhe kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 30,5% voorzien van tegels. Ook Hof van Twente is relatief groen, hier is 31,1% van het tuinoppervlak bestraat.
Even terug naar Hengelo. Wat als die gemeente over een paar jaar nog steeds onderaan deze lijst bungelt? Dan doen ze toch iets niet helemaal goed in de metaalstad? Of: de rest doet het nóg beter? De woordvoerder laat zich niet uit het veld slaan: "We hebben er veel vertrouwen in dat we met onze aanpak op termijn resultaat bereiken in het verduurzamen van onze gemeente. Natuurlijk hebben we geen invloed op de activiteiten en resultaten van andere gemeenten, maar we hopen dat zij evenveel resultaat behalen als wij, zodat de Overijsselse gemeenten samen maximaal bijdragen aan de verduurzaming van onze leefomgeving."
Voor de Duurzaamheidsindex heeft Vattenfall alle Nederlandse gemeenten onder de loep genomen. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht. Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina.