Solar Team Twente is op de tweede plek geëindigd in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het Twentse team kwam in de nacht van woensdag op donderdag twintig minuten later over de finish in Adelaide dan de koploper: Innoptus Solar Team uit het Belgische Leuven. De drieduizend kilometer lange race begon afgelopen zondag in Darwin. Na een kwalificatie startten de Tukkers als elfde van de dertig deelnemers. Tijdens de eerste dag haalden ze acht teams in, waarna op de volgende dagen een titanenstrijd ontstond met de Belgische wereldkampioenen.
Met een verschil van veertig kilometer wist Solar Team Twente dat het alles moest geven in de laatste 250 kilometer. De Twentenaren hebben de druk op de Belgen niet kunnen opvoeren door het drukke verkeer en de wegwerkzaamheden. “Voor de tweede plek zijn we niet naar Australië gekomen”, vertelt teamlid Daan van Haren teleurgesteld. “Toch is het een prestatie. In het begin liep RED X (de naam van de auto, red.) schade op door termieten en kenden we een stroeve voorbereiding. Vervolgens moest een essentiële testdag worden afgelast door een bosbrand. Wel bleven we optimistisch.”
In totaal deden aan de World Solar Challenge drie Nederlandse teams mee. Universiteit Groningen en Universiteit Delft zijn respectievelijk zesde en derde geworden. De laatste Nederlandse overwinning komt uit 2017 en was voor het Delftse studententeam. Het team had gehoopt om een achtste wereldtitel aan hun lijst toe te voegen. Toch is teamleider Lennart Hessels niet in zak en as. “Een derde plek was simpelweg het hoogst haalbare. Ik merk dat veel teamleden het nu even zwaar hebben, maar ik denk dat we met opgeheven hoofd kunnen terugkijken op dit ongelooflijke avontuur.”
De auto van het winnende zonneteam uit Leuven lijkt sterk op die van de Twentenaren. Het enige verschil is dat het Belgische team een uitschuifbare, roterende vin heeft waarmee ze op de wind zeilen. Teammanager Tim Woertman van Solar Team Twente denkt dat dat snufje juist het verschil heeft gemaakt voor de titel. “Maar ook andere omstandigheden spelen een rol op zo’n afstand. De munt viel de laatste dagen helaas net de verkeerde kant op.”
De Belgen kunnen terugkijken op een foutloze editie. Ze zijn als tweede gestart in Darwin en waren na een uur al aan de leiding. De leiderspositie hebben ze kunnen verdedigen tot aan de finishlijn in Adelaide. Teamleider Cedric Verlinden vertelt dat ze veel moesten anticiperen. “We zijn als eerste aangekomen in Adelaide en dat is, omdat we onze eigen strategie drieduizend kilometer lang hebben gevolgd. We hebben op een aantal elementen moeten inspelen, maar we hebben onze strategie kunnen aanhouden.”
Lees verder onder de afbeelding.
Solar Team Twente maakte er geen geheim van dat ze voor de winst naar Australië zijn gegaan. Toch voelt leider Woertman trots. “Dat we hier zo kort achter de Belgen tweede zijn geworden is erg zuur, want je werkt als team vijftien maanden lang toe naar de winst. Maar als je ziet van hoe ver we zijn gekomen en dat we samen met Leuven zo ver voor de andere teams zijn geëindigd, dan mogen we trots op ons team zijn!”