Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede gaat 550 asielzoekers opvangen op bedrijventerrein aan de Parkweg

20231031 Parkweg Kooy fabriek azc asielzoekerscentrum Enschede Wilco Louwes
Huurders van de voormalige Kooyfabriek hebben te horen gekregen dat ze het pand per 1 januari 2024 moeten verlaten.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De permanente locatie van het asielzoekerscentrum in Enschede is bekend. Uit betrouwbare bronnen heeft 1Twente vernomen dat het college kiest voor een bedrijventerrein aan de Parkweg, tussen de singel en het havengebied. Op de plek van de voormalige Kooy-fabriek worden straks honderden asielzoekers voor een periode van zeker vijf jaar opgevangen. De opening heeft ergens in de zomer van 2024 plaats, tot die tijd blijft de tijdelijke noodopvang op de voormalige Vliegbasis Twenthe in bedrijf.

Deze donderdagochtend zijn en worden omwonenden en betrokkenen van het toekomstige asielzoekerscentrum op de hoogte gesteld van de plannen. Dinsdagavond zijn fractieleiders in de gemeenteraad - achter gesloten deuren - ingelicht. De geheimhouding blijft van kracht tot het moment dat de gemeente officieel met het nieuws naar buiten treedt.

Zelfde eigenaar als noodopvang

Bronnen in de omgeving van het beoogde azc hebben aan 1Twente bevestigd dat zij donderdagochtend door de gemeente zijn geinformeerd. Een grote verrassing is de keuze voor de oude fabriekshallen niet. De panden zijn in bezit van ondernemer Jan van Eck, die met Vliegveld Twente Evenementenlocatie (VTE) ook de oude hangars en opstallen op de voormalige vliegbasis bezit. Precies de plek waar nu de tijdelijke noodopvang is gevestigd.

Videostill overzicht kamers Noodopvang vliegveld twente luchthaven hangar 1 Twente
Lees ook
Touwtrekken rond asielopvang lijkt voorbij: Enschede biedt definitief azc voor 550 bewoners aan

Het is geen geheim dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zeer tevreden is over die samenwerking. Bovendien was de locatie aan de Parkweg eerder in beeld als opvang voor Oekraïense vluchtelingen en als tijdelijke noodopvang.

Vanuit een andere betrouwbare bron heeft 1Twente vernomen dat het contract tussen het COA en de eigenaar van de oude fabriek van Kooy Insulations reeds is getekend. Het zou gaan om de opvang van in eerste instantie 300 asielzoekers, afhankelijk van werkzaamheden op het terrein worden dat er later maximaal 550.

Hallen tegen de vlakte?

De geruchten over de komst van een azc naar de Parkweg gaan onder ingewijden al langer rond. 1Twente beschikt over de informatie dat de huidige huurders van de fabriekshallen onlangs te horen hebben gekregen dat zij per 1 januari 2024 moeten vertrekken.

Lees verder onder de afbeelding.


20231102 Brief azc Enschede Parkweg
Een passage uit de brief die omwonenden hebben gekregen
Beeld: Brief gemeente Enschede

De opstallen op nummers 155 en 157 zouden vervolgens gesloopt worden. Op het terrein wordt op dit moment al een romneyloods gedemonteerd. Dit lijkt te betekenen dat er een volledig nieuw pand wordt gebouwd op het terrein of dat er voor een andere manier van opvang wordt gekozen, zoals chalets. In veel andere gemeenten gebeurt dat al.

Vrijwillig aanbod

In principe heeft de gemeenteraad geen zeggenschap meer over de bouw van het asielzoekerscentrum en de locatiekeuze. Dat is eerder dit jaar expliciet uit handen gegeven aan het college van B&W, om nieuwe discussies op voorhand te voorkomen. Wel worden raadsfracties in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen te uiten over de azc-locatie, maar dat is in feite niet meer dan een formaliteit.

icon_main_info_white_glyph

Kooy-fabriek

Het adres wat nu Parkweg 155 is, was zeer lange tijd de karakteristieke locatie van de fabriek van de gebroeders Kooy. In de fabriekshallen werden isolatiematerialen gemaakt. Kooy Insulation was 97 jaar oud, toen in 2016 het faillissement werd uitgesproken. Ondernemer Jan van Eck nam daarna de panden (en een aantal huurders) over. Rond coronatijd werd al eens de huur van de aanwezige bedrijven opgezegd, maar dat is later teruggedraaid. Op dit moment zijn onder meer een meubelbedrijf en aanhangerverhuurbedrijf in de panden gevestigd.

De komst van het azc is een uitvloeisel van een vrijwillig aanbod van een meerderheid in de gemeenteraad, om onder een voorwaarden de opvang van asielzoekers mogelijk te maken. Over die voorwaarden was het lang touwtrekken met het kabinet en het COA. Het maximum van 550 opvangplekken blijft de komende vijf jaar gehandhaafd. Ook kan de gemeente de stekker eruit trekken als afspraken worden geschonden. Maar andere eisen, zoals geen opvang van ‘veiligelanders’, zijn niet ingewilligd.

Vliegveld was uitgesloten

Het COA zat deze zomer met de handen in het haar door het sluiten van verschillende crisisopvanglocaties in het land. Nadat de gemeenteraad begin juli groen licht gaf voor de opvang, is er binnen enkele weken een tijdelijke noodopvang opgetuigd in Hangar 18 op de oude vliegbasis. Deze hangar diende in 2022 ook al een half jaar als noodopvang. Toen deze opvang werd gesloten is er een paar honderd meter verder, in de oude vertrekhal, een crisislocatie voor zestig asielzoekers geopend.

Met de locatiekeuze voor de definitieve opvang zat het college behoorlijk in de maag. Hoewel de vliegbasis op zichzelf als logische optie wordt gezien, is die locatie deze keer uitgesloten. De omwonenden van het vliegveld is al bij de oprichting van de crisislocatie in september 2022 beloofd dat dit voor drie maanden zou zijn. Dat werden tien maanden, met daarna voor minimaal een jaar de terugkeer van de noodopvang.

Eerder bespraken presentator Niels Veurink en verslaggever Wilco Louwes de potentiële locaties voor het (tijdelijke) asielzoekerscentrum. Het terrein aan de Parkweg was toen al in beeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.