De gemeente Hengelo heeft niet in kaart wat de oorzaken zijn van drugsgebruik in de stad. Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van Lokaal Hengelo over drugsgebruik in Hengelo.
Aanleiding voor Lokaal Hengelo om vragen te stellen over drugsgebruik in Hengelo is de start van een wietproef in de gemeente Tilburg en Breda. De partij wil weten hoe Hengelo staat tegenover deelname aan een wietexperiment voor een gesloten cannabisketen en of dit Hengelo veiliger kan maken. Op de vraag of het college van B en W de oorzaken van drugsgebruik in beeld heeft, is het antwoord kort en bondig 'nee.'
Dat de gemeente Hengelo niet in kaart zegt te hebben wat de oorzaken zijn van drugsgebruik in de stad, roept op z’n minst vragen op; wie de oorzaken niet kent, zal waarschijnlijk minder succes oogsten bij het preventief aanpakken van drugsproblematiek. Hengelo kan in dat opzicht wellicht wat leren van de gemeente Oldenzaal, die in 2022 de scan drugsgebruik jongeren en jongvolwassenen heeft laten maken door het Trimbos-instituut. De gemeente daar kreeg signalen over zorgelijk drugsgebruik, zoals het gebruik van cocaïne door jongeren.
In Oldenzaal heerste het gevoel dat er er geen grip of zicht was op het gebruik. Een onderzoek moest uitwijzen of de zorgen terecht waren en moest de gemeente ook handvatten bieden voor een mogelijke aanpak. In het Oldenzaalse onderzoek werden door deelnemers verschillende oorzaken of bevorderende factoren voor drugsgebruik genoemd, waaronder onder andere de goede beschikbaarheid van drugs, de invloed van groepsdruk, maar ook armoede onder jongeren: "Ze hebben weinig geld te besteden en gebruik van drugs is goedkoper dan een avondje alcohol drinken." Ook de normalisering via social media werd genoemd. Lees hier het gehele onderzoek met conclusies.
Uit een ander onderzoek van het Trimbos-instituut (2018) naar de aanpak van drugsproblematiek en GHB-problematiek in de gemeente Twenterand werd ook onderzoek gedaan naar factoren die van invloed zijn geweest op het ontstaan van drugsproblemen. Het bleek in Twenterand vaak te gaan om een kwetsbare groep mensen en gebruikers met weinig tot geen zinvolle invulling van hun leven of vrije tijd.
Op de vraag van Lokaal Hengelo of het college iets ziet in een wietproef antwoordt deze dat het de ontwikkelingen op het gebied van de regulering van cannabisteelt op de voet te volgt. “In 2017 hebben wij op basis van een aangenomen raadsmotie onze eerste interesse getoond bij de VNG voor deelname aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Toen de spelregels voor dit experiment werden gepubliceerd zijn wij tot de conclusie gekomen dat een deelname hieraan niet haalbaar was.”
Eén van de criteria voor deelname aan het experiment was dat een coffeeshop in de gemeente geïnteresseerd zou zijn in deelname. Volgens het college zou geen enkele coffeeshop in Hengelo zich hiervoor hebben gemeld. Inmiddels heeft de rijksoverheid al 10 gemeenten geselecteerd die aan het wietexperiment deelnemen. Het kabinet wil Amsterdam, stadsdeel Oost als elfde gemeente aanwijzen. In deze deelnemende gemeenten moeten alle coffeeshops aan het experiment meedoen.
Op 7 december 2017 werd in de raad een motie vreemd aangenomen dat het college opdroeg om steun te betuigen aan het experiment met gereguleerde wietteelt en in overleg met andere Twentse gemeenten de regio zo snel mogelijk aan te melden voor de proef met gereguleerde wietteelt. De motie werd onder meer ondersteund door SP, D66, PvdA, Lokaal Hengelo, ProHengelo en GroenLinks.
Lokaal Hengelo stelde vorige maand ook de vraag aan het Hengelose college of er in de stad makkelijker aan illegale drugs gekomen kan worden dan elders. B en W krijgt daar echter geen signalen van binnen. "Er is bij ons, noch bij de politie, informatie bekend dat men in Hengelo makkelijker aan drugs kan komen dan in andere steden." De gemeente ziet ook geen significante toename van het drugsgebruik en/ of cannabisgebruik en verwijst ter onderbouwing naar de Twentse Gezondheidsmonitor Roken en drugsgebruik Hengelo - Twentse Gezondheidsverkenning.
Andere cijfers tonen overigens aan dat het aantal meldingen over mensen met onbegrepen gedrag in verband met alcohol/drugs de afgelopen jaren flink is gestegen van 385 meldingen in 2018 naar 688 meldingen in 2022. Als het gaat over hoe inwoners overlast zelf beleven door drugsgebruik en handel in hun omgeving, dan is daarin ook een stijging te zien. In 2017 lag het percentage inwoners dat overlast ervaart nog op 7 procent, in 2021 steeg dat naar 21 procent.
Drugsgebruik en drugscriminaliteit zijn thema’s die terugkomen in het Integrale veiligheidsplan Hengelo 2024 – 2026. Hierin staat hoe Hengelo omgaat met criminaliteit in de stad en hoe de stad veilig en leefbaar wordt gehouden. Het huidige veiligheidsbeleid is geldig van 2021 tot en met 2024. Door de nieuwe raadsperiode, het coalitieakkoord, de coronacrisis, de vluchtelingenopvang en afstemming op andere beleidsontwikkelingen wil de gemeente dit jaar de doelen opnieuw vaststellen. Op 7 november 2023 wordt het Integrale veiligheidsplan Hengelo 2024 – 2026 besproken tijdens een politieke markt met de gemeenteraad.