Ruim 26 jaar geleden werd hun vak geïntroduceerd en ons land telt er inmiddels zo’n vijfduizend. Maar ondanks die grote aantallen voelen verpleegkundig specialisten zich vaak niet gezien en gehoord. Patiënten, maar ook collega’s in de zorg zijn onvoldoende bekend met hun werk, terwijl ze een deel van de oplossing kunnen zijn voor de arbeidskrapte in de medische wereld. De Enschedese Gwen Mulder snijdt dit onderwerp aan in haar documentaire 'De verpleegkundig specialist', die vanaf aankomende zaterdag 4 november wereldwijd online te bekijken is.
Verpleegkundig specialist Louise Lenting-Mulder uit Losser is één van de vier hoofdrolspelers in die documentaire. Ze is trots dat ze haar werk kan laten zien aan het grote publiek. “Het is een combinatie van eer en het gevoel dat het heel erg nodig is.”
Dat gevoel komt volgens Lenting-Mulder doordat de buitenwereld simpelweg niet weet wat haar vak inhoudt. Daardoor komen frustraties naar boven. “Je hebt een opleiding gedaan, je hebt werkervaring en je weet super goed wat je kan en mag doen, maar toch vertrouwen mensen je nog niet altijd. Dat is jammer.”
“Ik moet soms eerst tijd besteden aan het uitleggen van mijn werk en bevoegdheden”, aldus de verpleegkundig specialist. Die kostbare tijd kan gebruikt worden voor hulp in de huisartsenzorg, wijkzorg, geestelijke gezondheidszorg of ouderenzorg.
Een gemiste kans, denkt ze. “Sommige zorgprofessionals zijn onnodig druk. Als verpleegkundig specialisten kunnen wij ondersteunen bij werkzaamheden. Door het werk te verdelen over meerdere personen, hebben andere overbelaste collega’s in de zorg een minder hoge werkdruk.”
Maar dat gebeurt nog niet. Sterker nog: het werk van verpleegkundig specialisten wordt volgens de Losserse zo nu en dan zelfs opnieuw uitgevoerd, terwijl dat absoluut niet nodig is. “Er wordt geen gebruik gemaakt van andermans krachten”, licht ze toe. “Ik kan mijn werk ook gewoon goed doen.”
Wanneer hbo-verpleegkundigen hun studie vervolgen met de tweejarige master Advanced Nursing Practice mogen ze zichzelf de titel verpleegkundig specialist geven. “Je bent dan bevoegd om bepaalde handelingen in het medische domein uit te voeren”, legt Lenting-Mulder uit. “De combinatie van het medisch domein en het verpleegkundig domein maakt de meerwaarde van een verpleegkundig specialist.”
Een andere meerwaarde van verpleegkundig specialisten is hun aanvullende rol op artsen, namelijk: een holistische blik op de zorg. Ze worden opgeleid om de mens als geheel waar te nemen. In plaats van alleen een diagnose of behandelplan te bekijken, kijken verpleegkundig specialisten ook naar de kwaliteit van leven voor een patiënt.
De verpleegkundig specialist ziet zichzelf als tussenschakel tussen een arts en verpleegkundige. “Het is een heel belangrijk aanbod in de zorg, omdat ons werk twee domeinen met elkaar verbind. Daardoor kan er beter samengewerkt worden.”
Gwen Jansen, van oorsprong Enschedeër, maakte de documentaire ‘De verpleegkundig specialist’. Ze begon met dat project nadat een familielid van haar ziek werd. Het zieke familielid was erg te spreken over het zorgpersoneel, met name de verpleegkundig specialist, die hem of haar veel heeft geholpen. Jansen wist niet wat dat beroep inhield en ging daar om die reden onderzoek naar doen. Samen met vier verpleegkundig specialisten heeft ze het beroep in beeld gebracht.
Lees verder onder de afbeelding.
“In de documentaire is ons dagelijkse werk realistisch weergegeven. Onze taken op de werkvloer, maar ook de verschillende sectoren in de zorg en onze brede inzetbaarheid”, vertelt Lenting-Mulder trots. “Ik wilde graag meewerken, omdat ik super enthousiast ben over mijn werk. Ik wil graag aan jongere verpleegkundigen laten zien dat deze baan ook bestaat: dat ze carrièreperspectief hebben en heel veel richtingen op kunnen.”
Al eventjes draait de documentaire in bioscopen en filmtheaters door heel Nederland. “De eerste reacties zijn heel lovend”, zegt de verpleegkundig specialist uit Losser. Collega’s die hetzelfde beroep uitoefenen geven aan dat ze hun familie door deze documentaire eindelijk een goed beeld kunnen geven van hun werk.
Volgens Lenting-Mulder raken veel niet-zorgprofessionals geëmotioneerd door de film. “Soms vergeet ik hoe bijzonder mijn baan is, omdat ik er zelf dagelijks mee bezig ben. Door zulke reacties krijg ik dat besef weer. Het is mooi als mensen je waardering voor jouw werk geven.”
De documentaire ‘De verpleegkundig specialist’ is op zaterdag 4 november om 19.00 uur en 22.00 uur en op zondag 5 november om 19.00 uur en 21.00 uur te zien op televisie bij 1Twente.
Vanaf zaterdag 4 november is de documentaire (tegen vergoeding) online te streamen via impactainment.com.