De gemeente Almelo gaat ervoor zorgen dat er een nieuwe fontein in de binnenstad komt. De geliefde fontein tegenover het dichte Talamini gaat toch echt verdwijnen uit het straatbeeld. Niet toekomstbestendig, zegt de gemeente. De vervanger komt echter niet in de Grotestraat.
Dat de fontein weg moet, heeft alles te maken met de herinrichting van de Grotestraat Noord. Het college verkent drie locaties voor een geheel nieuw te ontwerpen fontein: busstation Wierdensestraat, De Koornmarkt en het Kerkplein. “We zijn immers waterstad”, zegt wethouder Jan Martin van Rees. Over de grootte en het uiterlijk is nog niets bekend. “Dat ligt eraan op welke plek de nieuwe fontein uiteindelijk komt”, zegt de wethouder.
Voor nog maar een paar maanden is de ‘Jongen met de gans’ bovenop de fontein te bewonderen, voordat die gesloopt wordt. Het beeldje uit 1977 krijgt een prominente plek belooft het college van B&W. De fontein is verouderd en versleten en daardoor niet meer te behouden. Niet iedereen legt zich daarbij neer.
Jorien Geerdink, inwoner van Almelo en gemeenteraadslid is een petitie gestart voor het behoud van de fontein. In totaal hebben 1.170 mensen getekend. De handtekeningen gaat Geerdink nog overhandigen aan de gemeente in de hoop dat de fontein toch nog hersteld wordt. “Het plan lag er al voordat er een petitie kwam, de ophef is na de tekeningen ontstaan”, zegt Van Rees bij het vragenuurtje over de plannen van de Grotestraat Noord.
Volgens het college is de fontein niet toekomstbestendig. Dat blijkt uit antwoord op schriftelijke vragen die Geerdink aan het college stelt. ‘Het college heeft niet overwogen de fontein te renoveren. De fontein voldoet niet aan de huidige richtlijnen voor technische installaties’. Waterzuivering gebeurt nu met chloortabletten, omdat automatisch zuiveren niet kan. En er is ‘sprake van slijtage’. “Dat vind ik een minimaal antwoord. Je kan de fontein ook herstellen. Het is een beeldbepalend iets in Almelo. Veel mensen hebben er herinneringen aan.”
Volgens het college is ‘tijdens het ontwerpproces is een zorgvuldig participatieproces met de directe omgeving doorlopen’. Omwonenden hebben hun inbreng gegeven. De plannen zijn ‘met enthousiasme ontvangen’. Het ontwerp van de Grotestraat Noord doet recht aan het historische karakter van de stad legt de gemeente uit.
De kruising Grotestraat-Kerstraat ondergaat dus een flinke metamorfose. Het water verdwijnt echter niet helemaal. ‘Bedriegertjes’ spuiten water uit de grond omhoog en representeren de Grotestraat als ‘ader van de binnenstad’. Bovendien komen er bankjes om van de nieuwe aanblik te genieten. Aan groen ook geen tekort door nog te plaatsen bomen.
Lees verder onder de afbeelding.
Niet alleen het straatbeeld verandert. Onder de grond komt er een drastische hersteloperatie. Het riool in de Grotestraat tussen de Oranjestraat en Hagengracht moet gerepareerd worden. Daarnaast krijgt de hele Grotestraat Noord regenafvoer. Volgens de planning gaat de schop begin 2024 de grond in. In totaal kost de hele herinrichting en rioolreparaties ruim twee miljoen.