Veel mensen van rond de pensioengerechtigde leeftijd doen vrijwilligerswerk. Om meer 'jonge ouderen' warm te maken voor vrijwilligerswerk heeft welzijnsorganisatie Wijkracht een tentoonstelling in het leven geroepen om de mooie kanten van vrijwilliger zijn te laten zien
Tientallen geportretteerde vrijwilligers en andere bezoekers hebben zich vrijdagmiddag verzameld in de Dagwinkel, het kleine gebouwtje naast het Hengelose stadhuis. De ruimte wordt normaal gesproken gebruikt als vergaderzaal door ambtenaren, maar sinds vrijdag prijken de portretten van achttien vrijwilligers in de vensters van het pand.
Allemaal zetten zij zich belangeloos in voor hun vereniging, musea of voetbalclub en daarnaast zijn ze allemaal rond de pensioengerechtigde leeftijd. Met de tentoonstelling wil zorgorganisatie Wijkracht mensen ertoe bewegen om vrijwilligerswerk te doen. De foto’s zijn gemaakt door de Hengelose fotograaf Remco Ditmar.
Vooral deze zogenaamde ‘jonge ouderen’ zijn vaak wel te porren voor vrijwilligerswerk: "Ruim dertig procent van deze leeftijdsgroep overweegt om vrijwilligerswerk te doen", zegt Marianne Jansen, coördinator vrijwilligerswerk bij Wijkracht. Volgens Jansen zijn er voldoende vrijwilligersvacatures in de regio en vervullen vrijwilligers zij een onmisbare rol. "Vrijwillige inzet is vooral leuk, je bouwt nieuwe contacten op en je bent van betekenis voor zowel je medemens als je stad."
Eén van de geportretteerde vrijwilligers is Albert Merkon. Hij organiseert bijeenkomsten voor Arabisch sprekende ouderen in het wijkcentrum Hengelose Es en bij Wijkhuys Weidedorp. "We schenken koffie en thee en organiseren activiteiten zoals bingo of sjoelen." Merkon komt zelf uit Syrië en is sinds 2000 in Nederland.
Tijdens de bijeenkomsten helpen zij de ouderen op weg met Nederlandse regelgeving en de Nederlandse cultuur: "We beginnen de bijeenkomst altijd eerst met wat Nederlandse les", zegt Merkon. Ook zijn vrouw Lama Melko is sinds een paar maanden vrijwilliger. "Het ontmoeten van mensen en het luisteren naar hun verhalen. Het is mooi om ze te kunnen helpen", zegt Melko
Lees verder onder de afbeelding.
Een vrijwilliger die ook de stap maakte is Anton van de Vondevoort. Zo’n dertig jaar geleden startte hij als vrijwilliger bij het toenmalige Radio Hengelo. "Ik ben altijd al diskjockey geweest en veel met muziek bezig geweest." De stap naar de radio was een logische keuze en nog steeds wekelijks achter de microfoon bij radiozender 1Twente en is al zo’n twintig jaar de stem van het sportprogramma Sportlijn. Met enthousiaste verslaggevers verslaat hij de Hengelose amateurwedstrijden.
Vrijwilligers worden door de gemeente Hengelo ook wel het cement van de samenleving genoemd. Maar dat cement is minder sterk dan voor corona; toen deed één op de drie Hengeloërs nog aan vrijwilligerswerk. Oorzaken zijn dat er veel meer mensen weer aan het werk zijn of mantelzorg verlenen aan een ziek familielid. Hierdoor is er minder tijd om zich in te zetten bij bijvoorbeeld de voetbalclub of in het verzorgingshuis. Terug op het oude niveau te komen is niet eenvoudig.
Volgens Jansen is het belangrijk om laagdrempelig te zijn. "Een lange en gedetailleerde functietekst op een website kan mensen juist afschrikken. Mensen moeten zich welkom voelen." Vrijwilligerswerk is volgens Jansen vrijblijvend: "Begin gewoon, ga het gewoon eens eerst proberen."
De expositie is de gehele maand november te bekijken in de Dagwinkel en zal in het nieuwe jaar te zien zijn in de bibliotheek en in enkele wijkcentra.