Regionale kleindierverenigingen zijn door teruglopen ledentallen tot elkaar veroordeeld. Maar met één geluk: ze delen dezelfde passie. De Grenslandshow in de manege van de Vjenneruiters in Vriezenveen staat dit weekeinde in het teken van de 100ste verjaardag van APKV Het Oosten. En dat is een Almelose club.
”Het is de eerste keer dat we hier te gast zijn bij thuisvereniging Nut & Genoegen, terwijl Nut & Sport uit Vroomshoop dat vorig jaar ook al was”, meldt voorzitter Harald Asbreuk van de jubilerende vereniging. De Grenslandshow op deze locatie is volgens Asbreuk een mooie plek zijn om het eeuwfeest met gelijkgestemden te vieren. ”Tegelijkertijd is het goed voor de verenigingen. Want we zijn bijna allemaal te klein om het nog alleen te kunnen bolwerken. Samen staan we sterker.”
De samenwerking tussen de drie verenigingen was voor de vernieuwde Regio Oost met daarin clubs uit Twente, Achterhoek en Salland, reden om de eerste Regio Oost bondskampioenschappen nieuwe stijl aan de Grenslandshow toe te wijzen. ”Voor ons is de show extra bijzonder”, vertelt penningmeester Tom van den Berg van APKV Het Oosten. ”Vrijdagavond kwam wethouder Arjen Maathuis voor de opening langs met de Stadspenning van de Gemeente Almelo. De penning is een vorm van waardering voor de bijdrage van onze vereniging aan het imago van de gemeente. En daar zijn we uiteraard trots op.”
De manege van de Vjenneruiters staat dit keer niet helemaal vol met kooien. Het gekakel en gekraai van kippen en hanen ontbreekt. Eigenaren van alle voor vogelgriep gevoelige vogelsoorten moesten op last van de overheid hun dieren noodgedwongen thuislaten. ”Een enorme strop voor de organiserende verenigingen en heel jammer voor de deelnemers die nu werkeloos moeten toezien”, verzekert Jos Kobes van Nut & Genoegen. Anders had hij hier met 10 van die enorme prijskippen van het bijzondere Wyandotte ras gestaan. ”Het is belangrijk om mee te doen. Want met dit soort shows worden vaak eeuwenoude rassen in stand gehouden. Dat geldt overigens voor alle diersoorten. Als een ras verdwijnt, is het weg en komt het nooit meer terug. Daar heeft de fok van sterke rassen onder te lijden.”
De 90-jarige Ben Schurink is erelid van APKV Het Oosten en heeft de tijden nog meegemaakt dat ondanks een vogelgriepgolf of wanneer er andere dierenziektes rondwaarden, kleindiertentoonstellingen gewoon doorgingen. ”Toen telde het economische belang nog niet zo zwaar. Dat is het grote verschil met tegenwoordig.” Collega-erelid Hans Smoes (73) van Nut & Genoegen kent die tijden ook nog. Het waren ook de tijden dat jeugd nog voor de sport was te porren. ”Dat lukt niet meer. De meeste verenigingen lijken de hoop te hebben opgeven. Als het om de toekomst van de kleindierenverenigingen gaat, hebben we het vooral over vergrijzing. Dat is een zorgelijke ontwikkeling en daarom is het mooi dat we als buurverenigingen goed samenwerken.” Een volgende stap tot fuseren ziet Smoes zo snel nog niet zitten. ”Daarvoor zal er nog heel wat water door de Regge moeten stromen.”
Ook wat betreft voorzitter Hans Zandbergen van de gastvereniging Nut & Genoegen is dat nog lang niet aan de orde. Zandbergen predikt vooral positivisme om de motivatie en het enthousiasme er maar in te houden. Dat er donkere wolken boven de kleindierwereld hangen moet je volgens hem niet te hard en vooral niet te vaak roepen. ”Dat demotiveert alleen maar en dat kunnen we nou juist niet gebruiken. Ook de afwezigheid deze editie van de kippen is zoiets. Als we daar met z’n allen over gaan zitten jammeren kan dat er zomaar toe leiden dat leden de handdoek gooien.”
En wellicht dat de jeugd het toch nog een keer oppakt. In de grote hal aaien de kleine Marly, Thijs en Joas een bijzonder konijn in een kist. Harald Asbreuk verwacht niet dat de jonge aanwas zich alsnog zal aandienen. ”We hadden ooit een markant lid in de persoon van wijlen Jan Kobes binnen de vereniging. Ik ben nu 60 jaar en werd als veertiger nog altijd als jeugdlid door hem aangesproken. Het geeft aan dat het verval er toen al inzat.”