Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tineke uit Hengelo laat asielzoekers bij haar logeren, Khairo is één van hen

Tineke Hesper heeft sinds enkele jaren asielzoekers te logeren in haar ruime huis aan de Troelstrastraat in Hengelo. Dit doet ze sinds ze erachter is gekomen hoe weinig privacy de gemiddelde asielzoeker in Nederland heeft. "Ze hebben geen eigen kamer en vaak geen enkele vorm van privacy. Ik kan ze die bieden. Daarbij zorgt het voor zoveel plezier en gezelligheid in huis. Ik zou nooit meer zonder die mannen willen."

Nederlandse les

Als we de 72-jarige Hengelose bellen om een afspraak te maken, is ze even niet in de gelegenheid: "Ik ben nu Khairo Nederlandse les aan het geven. Over een uurtje zijn we wel klaar." Een klein uurtje later heeft ze alle tijd om te vertellen waarom ze Khairo (18) en Ali (36) onderdak biedt. Het begon echter met Ahmad, die inmiddels zijn status heeft en met zijn later overgekomen vrouw en kinderen in een klein huisje in De Nijverheid woont.

Geen privacy

De Syriër kwam op haar pad dankzij Errol Herder, bestuurslid van de Hengelose Gymnastiekvereniging: "Ahmad was daar actief als vrijwilliger en in een ver verleden ik ook. Errol vroeg mij om Ahmad te helpen met z'n Nederlands. Toen ik hoorde dat Ahmad z'n kamer in het azc moest delen met iemand anders brak mijn hart. Hij had in die anderhalf jaar in Nederland nog geen enkele vorm van privacy gekend."

“Ze sturen vanuit het azc niet zomaar iedereen op mij af. Ze weten wel met wie het klikt.”

Wereldwinkel

Tineke, die in een ver verleden als arts werkte en daarna jaren voor de Wereldwinkel Hengelo, hoefde niet lang na te denken en bood Ahmad de logeerkamer in haar huis aan. "Ik woon hier al m'n halve leven alleen. Ik hoef met niemand rekening te houden." Later verhuisde Ahmad door naar de zolderverdieping. Daarmee heeft Errol met nog geholpen. "Ahmad woont nu elders in Hengelo met z'n gezin, maar komt nog een keer in de week langs voor Nederlandse les."

Ahmad vertrok en Ali kwam. "Ik wilde graag weer iemand in huis hebben. Mensen vragen wel eens of dat wel slim is: om als vrouw alleen 'vreemde mannen' in huis te vragen. Maar bij het azc weten ze wel met wie ik een klik zou kunnen hebben."

Lees verder onder de afbeelding.


231103 asiel hengelo Tineke Hesper Khairo Haidary Ernst Bergboer
Tineke Hesper en Khairo Haidary, die van Hengelo naar Zeist moest verhuizen: "Ik heb 'm met een brok in de keel naar Zeist gebracht. Daar kon ik gelukkig de afspraak maken dat Khairo bij mij mocht blijven logeren, zolang hij zich maar regelmatig in Zeist meldt."
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

Piercing

En met Ali klikt het. Ondanks zijn piercing. Ze lacht: "Toen hij voor de deur stond, schrok ik eerst wel. Hij heeft een neusring. Zo'n ding wat stieren ook hebben. Daar moest ik even aan wennen. Maar we hebben dezelfde humor."

Ali, van oorsprong afkomstig uit Syrië, werkte sinds 2011 als kok in Kiyv. Hij kwam destijds naar Oekraïne om daar saxofoon te studeren. Toen de oorlog daar vorig jaar uitbrak, moest hij vluchten. Hij is momenteel aan het solliciteren bij restaurants in Enschede, waar hij staat ingeschreven voor z'n eerste huisje als statushouder.

Tineke benadrukt dat de mannen bij haar logeren, ze wonen níet bij haar. Ze houden hun postadres op het azc en blijven vallen onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ali komt daar vrijwel elke dag. Hij doucht er en en doet daar z'n was en een keer per week moet hij zich er officieel melden."

Zeist

Khairo (18) uit Afghanistan woont ook in het azc. Tineke: "Ik leerde hem kennen toen ik bij Ali op zijn kamer op het azc was. Khairo is zo'n ontroerend joch. Ik gunde ook hem z'n privacy en bood hem een plekje bij mij in huis aan. Aangezien Ali toen al naar de zolder verhuisd was, kon Khairo naar de vrijgekomen logeerkamer."

Het had overigens niet veel gescheeld of Khairo had nu in Zeist gewoond: "De overheid wil Afghaanse asielzoekers daar concentreren. Ook Khairo kreeg een brief dat hij zich daar moest melden."

Tineke, Ali en Khairo waren in tranen: "Hij was helemaal gesetteld hier. Hij voetbalt in de spits bij HVV Hengelo en had hier vrienden gemaakt. Ik heb 'm met een brok in de keel naar Zeist gebracht. Daar kon ik gelukkig de afspraak maken dat Khairo bij mij mocht blijven logeren, zolang hij zich maar regelmatig in Zeist meldt."

icon_main_info_white_glyph

Ook asielzoekers in huis nemen?

De Hengelose hoopt dat haar verhaal anderen inspireert om ook asielzoekers als logé op te nemen. Wie er over denkt om vluchtelingen in huis te laten logeren en meer wil weten over de ervaringen van Tineke, die kan contact met haar opnemen via [email protected].

Heerlijke momentjes

Tineke is blij dat ze dit kan doen. Ze beseft dat niet iedereen in de luxe positie is om zijn of haar huis met een of meerdere asielzoekers te delen: "Ik kan het iedereen die de ruimte heeft aanbevelen. Het is overigens niet zo dat we dagelijks samen eten of dingen doen. Vorige week was Hart van Nederland hier voor een korte reportage. Zegt die cameraman ineens: willen jullie eens samen op de bank gaan zitten zoals jullie dat 's avonds doen? Maar dat doen we dus nooit. Iedereen doet z'n eigen ding. Soms eten we samen. Gisteren nog. Dat zijn wel heerlijke momentjes. Zeker als je een chefkok in huis hebt, haha. Ali had heerlijk schapenvlees bereidt."

Het levert haar geen geld op, sterker nog: het kost alleen maar geld. "Khairo zit nu op voetbal. Ik betaal z'n lidmaatschap en heb 'm voetbalschoenen gekocht. Zolang ik het kan betalen, vind ik dat prima. Wat moet ik anders met m'n geld?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.