Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dit is waarop Enschedeërs denken te stemmen: 'Ik ben niet links of rechts'

Door de val van het kabinet in juni zijn er over een kleine twee weken Tweede Kamerverkiezingen. De eerste debatten zitten erop en de grote posterborden zijn weer neergezet. Maar weten de Enschedeërs al wat ze gaan stemmen? 1Twente peilde de stemming op straat met de stelling van de week: 'Ik weet op welke partij ik ga stemmen'.

Sinds 25 oktober staat de stemwijzer van ProDemos online. Voor veel mensen is de uitkomst van stemwijzers - naast televisiedebatten en partijprogramma's - medebepalend voor de beslissing op welke partij zij gaan stemmen. Al wordt niet er altijd op de nummer één in de stemwijzer gestemd. “Ik kreeg als eerste de partij 'Samen Voor Nederland'. Maar ik denk dat ik daar niet op ga stemmen”, vertelt een van de Enschedeërs op straat.

icon_main_info_white_glyph

ProDemos en de StemWijzer

ProDemos is een voorlichtingscentrum voor democratie en rechtstaat. Het legt de spelregels uit en biedt rondleidingen, educatieve programma’s, cursussen en diverse evenementen aan. Het 'Huis voor democratie en rechtstaat' werkt samen met gemeenten, waterschappen, provincies, rechtbanken, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties.

ProDemos maakt al een stemwijzer sinds 1989. De eerste jaren was dat een boekje met zestig stellingen en een puntentabel waarmee kiezers konden uitrekenen met welke partij ze de meesten overeenkomst hadden. Sinds 2002 speelt het internet een grote rol in de verkiezingen. Dat betekende een doorbraak voor de StemWijzer. Op de verkiezingsdag in datzelfde jaar hadden twee miljoen mensen het hulpmiddel ingevuld. In 2023 is hij sinds de lancering al anderhalf miljoen keer ingevuld.

Torenhoge verwachtingen

Veel mensen kijken vooral met een zorgelijke blik naar de (landelijke) politiek en verwachten van een nieuw kabinet verbetering. Dan gaat het vooral over daadkracht en luistervermogen van de nieuwe politici. Dat stelt de Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Voor de val van het kabinet gaf maar 42 procent van de ondervraagden aan voldoende vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer en de regering. Na de val bleef dat onder de vijftig procent, het laagste vertrouwenscijfer van de afgelopen vijftien jaar. Als belangrijkste reden voor dat vertrouwensverlies geven ondervraagden aan dat de politiek de maatschappelijke problemen die zij zien niet oplost. Ook zijn er zorgen over de problemen die door de verkiezingen blijven liggen en het vertrek van ervaren politici uit de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.