Verkeer
Stuur appje
Zoek

Historicus uit Wolvega schrijft boek over geschiedenis van Twente: ‘Je raakt verslingerd aan zo'n gebied’

Plechelmus boek geschiedenis van twente
Beeld: Foto Léon de Man Boek Cor Trompetter

Hoe komt een historicus uit Wolvega erbij om een boek over Twente te schrijven? “Hoeveel tijd hebben we?”, lacht Cor Trompetter. Jarenlang heeft de Fries onderzoek gedaan naar de geschiedenis van onze streek. Zijn boek handelt over de periode van 1528 tot 1870, een roemruchtig tijdperk, dat gekenmerkt werd door oorlog, geweld en de opkomst van de textielindustrie. Hij vertelt over zijn boek in het 1Twente-radioprogramma Goedemorgen Hengelo.

Verslingerd

Aan het boek heeft decennialang speurwerk ten grondslag gelegen. “Het begon ooit met een onderzoek naar de doopsgezinde textielondernemers uit de achttiende eeuw.” Van het een kwam het ander, vertelt de historicus: “En dan raak je ineens verslingerd aan zo'n gebied.”

Beluister het interview met Cor Trompetter hieronder.

Stadsbranden

Veel is er niet bewaard gebleven uit die periode. In Enschede bijvoorbeeld legde de ene na de andere brand de stad in de as. Ook is er in de loop van de jaren veel verdwenen of gesloopt, ook op het platteland: “De laatste vijftig á zestig jaar is het landschap flink veranderd. Je moet goed zoeken om dingen terug te vinden”, aldus Trompetter. Voor zijn onderzoek was hij vooral in Zwolle te vinden, waar de Collectie Overijssel is gevestigd.

“Het waren niet allemaal brave broeders die in de winter om het vuur zaten te weven en te spinnen.”

Dikke pil

Het is een dikke pil: het boek telt maar liefst 608 pagina's. Het boek begint in 1528, een kantelpunt in de geschiedenis van Twente: “Keizer Karel V komt aan de macht. Ineens heeft de bisschop van Utrecht hier niets meer te zeggen.”

Tachtigjarige Oorlog

Met de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) breekt er een periode van gruwelijk geweld aan. “In 1580 heeft niemand het echt voor het zeggen in Twente. Er vonden veel gevechten en plunderingen plaats.”

Ook de perioden na die oorlog blijft het onrustig: “Wat vaak vergeten wordt, is dat de samenleving in de 17e en 18e eeuw heel gewelddadig was.”

Zwaar geweld wordt niet geschuwd, iets wat niet helemaal rijmt met het nuchtere karakter van de Twentenaren. “Het waren niet allemaal brave broeders die in de winter om het vuur zaten te weven en spinnen”, zegt Trompetter.

icon_main_info_white_glyph

Cor Trompetter

De in het Friese Wolvega woonachtige Cor Trompetter (1956) studeerde filosofie en geschiedenis en schreef als historicus talloze geschiedenisboeken over Twente en het platteland.

Oldenzaal

Na de val van de Spanjaarden wordt er geprobeerd om het gebied rond Oldenzaal te bekeren tot het protestantisme, maar dat lukt niet. De katholieken krijgen weer meer te zeggen in delen van Twente. De helft van Twente was protestants en de andere helft katholiek en ze stonden tot de negentiende eeuw lijnrecht tegenover elkaar.

Textielindustrie

Het verhaal in het boek eindigt in 1870; de textielindustrie heeft zich inmiddels volop ontwikkeld. “Op een bepaald moment moet je toch stoppen, want het boek had op dat moment al 608 bladzijden.”

Het boek Geschiedenis van Twente (1528-1870) is te koop bij Boekhandel Broekhuis en via diverse online boekhandels.

Twents Kwartearken

Cor Trompetter was afgelopen vrijdag ook te gast tijdens het radioprogramma 1Twente Vandaag. In de rubriek Twents Kwartearken vertelde hij over zijn boek en testte hij zijn kennis van het Twents.

Bekijk Twents Kwartearken hieronder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.