Moeten Enschede, Hengelo en Almelo in de toekomst samen één gemeente vormen om daarmee het motorblok van de regio te vormen? Arjen Gerritsen, de voormalig burgemeester van Almelo, hield hiervoor onlangs bij zijn afscheid een pleidooi. De proefballon riep de nodige reacties op. Ook in het Hengelose opinieprogramma Kwartetten was het voer voor discussie. In deze uitzending aan tafel: Remko Lulof, Berto Mulder en Lex Roolvink.
Het Hengelose D66-raadslid Remko Lulof denkt dat een gemeentelijke fusie niet eenvoudig is om te bereiken vanwege de verschillen onderling. Hij vraagt zich af of er sprake is van ‘een Twentestad’ als maar drie van de 14 gemeentes meedoen. “Elke stad heeft toch een eigen geschiedenis, dus ik zie het nog niet snel gebeuren.”
Lulof denkt dat gemeentes meer moeten samenwerken om meer geld te krijgen uit Den Haag en van de provincie. “De regio staat er eigenlijk slecht op. Veertig procent van alle rijksambtenaren komt uit Zuid-Holland, dertig procent uit Noord-Holland. Ik denk dat er veel meer aandacht moet zijn voor de regio en dat er veel meer geld moet gaan naar de regio en naar onze steden, maar ik weet niet of Twentestad dat zou kunnen bereiken.”
Jaren geleden was er ook sprake van de vorming van een dubbelstad Hengelo-Enschede. Veel inwoners voelden daar niks voor. Lulof: “Toen heb ik tegen gestemd en met mij nog 99 procent van de Hengeloërs.”
Lex Roolvink heeft als bestuurder en als voormalig gemeentesecretaris de nodige ervaring met gemeentefusies. "Ik heb twee herindelingen meegemaakt. Eentje in Noordoost-Twente, toen ik in Denekamp werkte, en eentje in Noordoost-Brabant, toen ik daar burgemeester was. Dan zie je wat emoties met de bevolking doen, maar als je het dan terugbrengt naar meer ratio, dan vlieg je de discussie op een andere manier aan.”
Het advies van Roolvink is om een discussie altijd gefundeerd aan te pakken en te voeren op basis van argumenten. "Dan haal je het gevoel er wat meer uit.”
Eddy Pardijs, de moderator van het gesprek in Kwartetten, wijst op de stad Eindhoven als voorbeeld. “Dat is een geweldige stedelijke agglomeratie met veel technologische bedrijven. Dat wil men in Twente ook, om zo groter te groeien.”
Roolvink weet zich nog te herinneren dat in Eindhoven de toenmalige burgemeester Rob van Gijssel ooit heeft gezegd dat alle omliggende gemeenten eigenlijk samengevoegd moeten worden. "Als je dat zegt, dan krijg je meteen weerstand.” Hij noemt 'Brainport' in de regio Eindhoven een goed alternatief. Hierin werken bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen samen met gemeentes uit de regio en overheid aan een gunstiger ondernemersklimaat. Is het een voorbeeld voor Twente? "Kijk wat je samen wel kunt bereiken als een herindeling er niet komt en hoe je elkaar kunt versterken.”
Oud-horecaondernemer Berto Mulder en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo, kan zich de Twentestad-discussie jaren geleden ook nog goed voor de geest halen, met de emoties die daarbij kwamen kijken. "Als je dit soort discussies met emoties aanvliegt, dan kom je er niet. Iedereen is geëmotioneerd. Je bent een Hengeloër, maar je wilt geen Almeloër of Enschedeer worden. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom wat je met elkaar wilt bereiken."
Roolvink zegt respect voor alle emoties te hebben. "Als er ooit een herindeling zou komen, dan blijft de kern Hengelo nog steeds bestaan, je blijft dus Hengeloër.” Mulder: “In hoofden van mensen werkt dat toch vaak wat anders. Dat is jammer inderdaad, want daarmee trek je de discussie de andere kant mee op."
Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.
D66'er Lulof ziet voordelen van een betere samenwerking, zoals Almelo, Hengelo en Enschede al meer doen op verschillende terreinen. "Stel je voor dat je iets samen gaat doen, dan hebben andere steden ook veel te bieden, zoals met UT. Dat is nu Enschedees en zou dan Twents worden."