Precies honderd jaar geleden werd de Enschedese scoutingvereniging Vaandrig Leppink Groep opgericht, toentertijd nog genaamd ‘Groep Twee’. Het bestaan van een hele eeuw wordt groots gevierd, mede door terug te kijken naar het verleden. Groepshistoricus Bart van der Lugt schreef een boek over de geschiedenis van de vereniging, waar hij in zijn jongere jaren lid was. “Dat was een grandioze tijd.”
Met ongeveer 120 actieve leden en hun 100-jarig bestaan is de Vaandrig Leppink Groep één van de grootste en oudste scoutingverenigingen van Enschede. Om het jubileum te vieren, kijkt de VLG terug in de tijd. Oud-lid Bart van der Lugt schreef jaren geleden het boek ‘De Voortrekker’. Tijdens een interview in 1Twente Vandaag deelt hij het verhaal over de geschiedenis van scouting en zijn vereniging.
Van der Lugt vertelt vol passie over het ontstaan van scouting. “Lord Baden-Powell, luitenant-generaal in het Britse leger aan het begin van de twintigste eeuw, is dé grondlegger van scouting. Vanuit Afrika – waar hij meevocht met de Boerenoorlog – schreef hij een boekje voor zijn Europees getrainde manschappen. Die waren niet gewend aan het warme klimaat in Afrika, maar Baden-Powell wilde wel dat zijn leger het zou overleven”, legt de historicus uit. Zijn boek Aids to Scouting (hulpmiddelen voor verkenning) werd in 1899 uitgegeven.
De luitenant-generaal gebruikte in zijn militaire vakboek begrippen als samenwerken, uitdaging en teamgevoel. Engelse jongens in zijn thuisland gebruikten het boek om hun eigen spel te spelen. Later herschreef hij het boek in ‘Scouting for Boys’. Tot op de dag van vandaag vormen de ideeën van Baden-Powell de grondgedachte van scouting.
In die tijd was het rangen- en standenverschil groot volgens groepshistoricus Van der Lugt. “De grondgedachte van scouting heeft ook veel te maken met onderlinge gelijkheid. Alle jongens kregen hetzelfde uniform aan, zodat je niet meer aan de hand van kleding kon zien of iemand rijk of arm was. Het was je eigen prestatie om te laten zien wie je bent of wat je kunt.”
Lees verder onder de afbeelding.
Het gedachtegoed van Baden-Powell waaide vanuit Groot-Brittannië over naar Nederland. Door zijn ideeën kon elke jongeman die een passie had voor scouting zijn eigen padvindersgroep oprichten. Een eeuw geleden, in 1923, is zo ook de Vaandrig Leppink Groep opgericht. Toen nog onder de naam 'Groep Twee'. "Groep Twee kwam voort uit de Christelijke Jongemannen Vereniging", legt Van der Lugt uit. "En die naam was niet toevallig: het was simpelweg de tweede scoutinggroep in Enschede."
Een aantal jaar na oprichting werd een jongeman lid van de groep: Herman Leppink. Hij begon als verkenner en werd even later ook leidinggevende van die speltak. “Een assistent verkennersleider werd toen een vaandrig genoemd”, vertelt Van der Lugt. “Herman Leppink werd dus Vaandrig Leppink.”
Lees verder onder de afbeelding.
In de meidagen van 1940 werd Herman opgeroepen als dienstplichtig soldaat om het land te verdedigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Helaas sneuvelde hij op 13 mei 1940. Vijf jaar later, vrijwel direct na de bevrijding, kwamen we met een aantal oud-leden bij elkaar en was er geen twijfel over mogelijk: als eerbetoon vernoemen we de groep naar Herman.” En zo geschiedde: de Vaandrig Leppink Groep werd geboren.
In tegenstelling tot de beginselen van scouting, zijn tegenwoordig ook meiden welkom bij scoutinggroepen. Daar zijn de VLG-leden Anna en Luna blij mee. De achtjarige Luna, welp bij de vereniging, maakt goede reclame bij haar klasgenootjes en hoopt dat ze allemaal lid worden. “Een vriendin wil ook op scouting, maar dat mag niet van haar moeder.”
Anna zit bij de stam, een groep voor 18- tot 21-jarigen. Ze is pas één jaar lid bij VLG, maar is al leider bij twee verschillende speltakken: de bevers en de padvindsters. “We doen spelletjes, voorbereidingen voor het kamp, wandelingen in de omgeving en we knutselen, koken of bakken.”
Volgens Luna, Anna en Bart zijn de leden van VLG met elkaar verbonden door hun passie voor scouting. Ook de vrijwilligers hebben een goede band onderling. Anna: “We vinden het leuk om activiteiten te organiseren voor de kinderen. Met de leiding zitten we vaak nog na en dat is altijd heel gezellig. We zijn één grote vriendengroep.”