Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse politici op weg naar het Binnenhof: Andreas Bakir (FvD)

Wie zijn de Twentse kandidaat-Kamerleden voor de verkiezingen, later deze maand? Wat zijn hun idealen, wat lonkt er voor hen aan de Haagse horizon en wat heeft Twente daar aan? TwenteFM en 1Twente lichten hun doopceel. In een persoonlijke ontmoeting in het Arboretum in De Lutte en een aanvullend artikel. In deze aflevering: oud-Statenlid en fractiemedewerker van het eerste uur in Den Haag, Andreas Bakir (FvD).

Plek negen op de FvD-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen was een jaar of wat geleden een zekerheidje geweest voor een Haagse zetel. Maar het politieke landschap is omgewoeld in de voorbije jaren. Binnen de FvD is flink geschoffeld, na schandalen rond anti-semitistische app’jes en de jongerentak waarover genoegzaam is geschreven. Daarnaast zijn er nieuwe conservatieve partijen opgestaan die voor de nodige concurrentie zorgen. In de peilingen voor de aankomende verkiezingen blijft Forum voor Democratie steken op drie tot vijf zetels.

Politieke onrust, trouw en ambitie

Andreas Bakir (29) is de partij en partijleider Baudet trouw gebleven in het gewoel van de afgelopen jaren. En woelig was het, ook voor hem persoonlijk. De Enschedeër werd uit de FvD-Statenfractie gezet, bleef als enige over nadat de anderen zich afsplitsten in een nieuwe fractie van Onafhankelijke Conservatieve Liberalen, en kreeg twee jaar geleden de volle media-laag omdat hij nauwelijks aanwezig was bij vergaderingen.

Waar oud-partijgenoten afscheid namen van de politiek, doet Bakir er een schepje bovenop. Hij is al vanaf het eerste uur fractieondersteuner voor FvD in Den Haag, maar aast nu op een zetel. Als je de gesprekken en interviews die met hem zijn gehouden op een rijtje zet, zijn het vooral conservatief-christelijke waarden die hem drijven.

‘Woke is van god los’

Bakir steekt niet onder stoelen of banken dat hij Syrisch-orthodox is. Joods-christelijke kaders voor de scheppingsorde zijn hem lief. Iedereen moet doen wat hem of haar (of het?) goeddunkt, maar hij heeft weinig op met woke. En met de exponenten daarvan, met name ‘LHBTI-indoctrinatie’ van kinderen in het onderwijs. Woke is wat hem betreft ‘van god los’. “Zij doen alles wat God verboden heeft.”

Die letterreeks is hem te lang geworden. “Je had homo en lesbisch en bi, maar al het andere gaat in tegen de schepping en tegen de biologie.” Dat mag, maar in kleine kring. ‘Doe je ding, maar dring het mij niet op, laat mij (en de rest van de samenleving) met rust.”

20230914 Andreas Bakir provincie Overijssel Fv D
Lees ook
Forum voor Democratie zet Enschedeër in top 10 kieslijst voor Tweede Kamer

De westerse beschaving is gebouwd op die joods-christelijke waarden en nieuwkomers zijn gasten, die zich daaraan aan moeten passen. “In beginsel zijn alle geloven gelijk, maar het christendom heeft hier een exclusieve en speciale plek. Wij willen geen minaretten waar je de azan hoort.” Scheiding van kerk en staat is een groot goed, geloofsbeleving is een persoonlijke keuze maar de vrijheid van godsdienstbeoefening mag worden beperkt. Behalve de christelijke.

Overigens wil FvD een stop op de instroom van die nieuwkomers. Het immigratie- en integratiebeleid heeft gefaald, vindt de Enschedeër, en de koek is meer dan op.

Kind van vluchtelingen

Bakir is Assyriër, afkomstig uit Turkije. Kind van vluchtelingen. Zijn partij pleit voor een asiel- en naturalisatiestop van tien jaar (met uitzondering voor Julian Assange en Edward Snowden) en een Green Card naar Amerikaans model. Dat is hard. “Maar het leven is hard”, antwoordt hij op de vraag hoe hij daar als zoon van migranten tegen aankijkt. “Ik ben Nederland dankbaar dat zij ons op hebben gevangen, maar ze hadden dat niet hoeven doen. Wij kunnen het gewoon niet meer dragen.”

Verreweg de meeste migranten die naar Europa komen, krijgen asiel in Bakir’s thuisland. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om Syriërs (waarvan velen Syrisch-orthodox), met daarnaast vluchtelingen uit Afghanistan en Irak. Dat laatste geldt ook voor de instroom van vluchtelingen in Nederland.

Rusland, Europa en klimaat

De landelijke FvD neemt in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een standpunt in dat haaks staat op dat van de andere partijen; de partijtop uit nauwelijks Kremlin-kritiek maar vooral begrip. De verhoudingen met dat land moeten worden genormaliseerd en sancties stopgezet.

Andreas Bakir FvD
Enschedeër Andreas Bakir, sinds het eerste uur fractiemedewerker voor Forum voor Democratie in Den Haag, wil naar de Tweede Kamer met een agenda die stoelt op orthodoxe joods-christelijke waarden.
Beeld: Niels Wesselink

De partij koestert geen warme gevoelens voor westerse samenwerking, ondanks die joods-christelijke traditie waarop het Westen is gebouwd. Nederland moet uit de EU en het WEF en terug naar de gulden, internationale verdragen moeten drastisch worden herzien. De partij wil af van het klimaatakkoord; er is geen klimaatprobleem en dat geldt ook voor stikstof. Kleinschalige inzet van kernenergie is de belangrijkste oplossing voor het energievraagstuk.

Woningnood

De Enschedese kandidaat laat zich over die kwesties niet zo uit. Het gaat hem vooral om behoud van nationale en christelijke waarden en vrijheden. En om het oplossen van actuele knelpunten als woningnood, waarbij klimaat- en stikstofregels vooral in de weg zitten. “Je kunt toch gewoon allochtoon zijn en immigratie-kritisch tegelijk? Als migrant heb ik ook te maken met dat ik geen woning kan vinden.”

Die woningbouw moet dan wel bedoeld zijn voor Nederlanders en plaatsvinden binnen stadsgrenzen. Met honderdduizend nieuwe woningen per jaar en een asielstop is het woningtekort - vierhonderdduizend - in vier jaar opgelost. “Het is nu dweilen met de kraan open.” Daarbij moet het platteland, dat steeds schaarser wordt, worden gespaard. Geen windturbines en zonneparken, maar ook geen nieuwbouwwijken bij dorpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.