Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose met Oekraïense wortels nog één stap verwijderd van finale Ouderen Songfestival

De voorrondes van het Ouderen Songfestival begonnen in augustus. Inmiddels zijn ze allemaal geweest en zijn de prefinalisten zijn bekend. Elena Kopanychuck uit Hengelo is een van hen. Komende zondag 19 november in Heerenveen krijgt ze opnieuw de kans om het publiek en de jury te overtuigen van haar zangkunsten. Als dat lukt, staat ze op zondag 10 december in de finale van deze landelijke talentenjacht in Amsterdam.

Nederlandse partner

De zangeres komt oorspronkelijk uit Oekraïne en heeft daar de volksmuziek met de paplepel ingegoten gekregen. In het jaar 2000 brengt haar muzikale carrière haar naar een volksmuziekfestival in Enschede. “Ik heb op het festival mijn partner ontmoet”, vertelt Kopanychuk. Niet lang daarna vestigde ze zich in Hengelo met haar partner. Daar is ze op dit moment artistiek leider van de Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka.

Oekraïne in gedachten

Over het algemeen zingt Kopanychuk Oekraïense volksmuziek, maar bij het Ouderen Songfestival niet. “Een paar jaar geleden heeft er ook een Oekraïense mevrouw meegedaan aan het festival, dus ik ga deze keer iets nieuws doen. Ik ga een Duitstalige operette zingen van Hongaarse componist Emmerich Kálmán. In deze operette wordt er gezongen over mooie bergen en dat doet me erg denken aan de bergen in mijn moederland. Hoewel de tekst niet in het Oekraïens is, in mijn gedachten zing ik toch over Oekraïne.”

icon_main_info_white_glyph

Ouderen Songfestival

Het Ouderen Songfestival is een landelijk muziekfestival, ooit bescheiden begonnen in een verzorgingshuis in Amsterdam. Ruim dertig later is het uitgegroeid tot een landelijke talentenjacht, bestaande uit voorrondes in verzorgingshuizen verspreid door Nederland, drie prefinales in theaters in Oss, Houten en Heerenveen en de Grande Finale in Amsterdam. Iedereen vanaf 55 jaar mag deelnemen.

Roesalka

Het doel van Roesalka is de mooie kant van de Oekraïense cultuur aan het Nederlandse publiek laten zien. “De mensen hoeven niet alleen de trieste kant van Oekraïne te kennen. Dat er een oorlog gaande is en dat er dagelijks mensen overlijden. Ik wil ze laten zien en horen hoe mooi de Oekraïense cultuur is en hoe de Oekraïners zijn."

Andersom

Het gaat haar er niet alleen om dat Nederlanders een beeld krijgen van de Oekraïense cultuur , maar ook andersom: “We nodigen Nederlandse groepen uit, zodat de Oekraïners die hierheen zijn gekomen vanwege de oorlog kennis kunnen maken met de Nederlandse cultuur en zich hier wat meer thuis kunnen voelen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.