Wie zijn de Twentse kandidaat-Kamerleden voor de verkiezingen, later deze maand? Wat zijn hun idealen, wat lonkt er voor hen aan de Haagse horizon en wat heeft Twente daar aan? TwenteFM en 1Twente lichten hun doopceel. In een persoonlijke ontmoeting in het Arboretum in De Lutte en een aanvullend artikel. In deze aflevering: Bert Tijhof, al 21 jaar actief in de lokale politiek, waarvan bijna negen als wethouder in Rijssen-Holten (CU).
Tijhof (1973) bedrijft al ruim twee decennia lokale politiek. Op een stek: Rijssen-Holten. Dat roept de vraag op of hij het onderhand tijd vindt voor een carrièrestap dan wel locatieswitch. Het antwoord is een beetje gissen. Gelet op zijn zeventiende plek op de lijst van de ChristenUnie is de kans dat ’t ervan komt klein (zacht uitgedrukt en wonderen daargelaten). In de gewogen peilingen schommelt de CU tussen de drie en vijf zetels.
De Rijssenaar is de tweede Tukker die kandidaat is voor een Kamerzetel, al zou dat een twistpunt kunnen opleveren. Alwin te Rietstap staat op vier. Dat is wèl een kansrijke plek. Te Rietstap is wethouder in Hardenberg, maar woont in Kloosterhaar. En dat dorp is een ‘randgeval’, letterlijk. Het valt onder de gemeente Hardenberg (Salland). Heel Kloosterhaar? Nee. Het zuidelijke dorpspuntje houdt dapper stand. Dat ligt in Twente en hoort bij gemeente Twenterand.
Het wethouderschap van Tijhof houdt inmiddels ruim acht jaar aan. In de Rijssen-Holtense coalitie van SGP (Rijssens grootste), CU,CDA en VVD is hij verantwoordelijk voor ondernemen en werk. Maar ook voor sport en een aantal ‘zachtere’ portefeuilleonderdelen die onder dat meer zakelijke ondernemen en werk vallen, waaronder de bijstand en schuldhulp. Dat laatste raakt ook aan zijn betrokkenheid bij de Stadsbank Oost Nederland, waar hij algemeen bestuurslid is.
Ook asiel valt onder hem, een verantwoordelijkheid die hij deelt met de nieuwe burgemeester en oud-CU-wethouder in Enschede Jurgen van Houdt. Net als alle andere bestuurlijke thema’s die gaan over migratie, integratie en minderheden.
Tijhof zal er - ook in Rijssen - druk mee zijn. “Alle problemen met jongeren die je elders ziet, komen ook bij ons voor”, zei hij bijvoorbeeld als onderlegger bij een training voor jongerenwerkers. Daarmee is maar gezegd dat Rijssen voor dezelfde vraagstukken staat als alle andere Nederlandse gemeenten. Op een andere schaal wellicht, maar toch. Dat was vijf jaar geleden, toen Tijhof een bredere onderwijs- en jongerenagenda had.
Afgelopen zomer werden er een paar asiel-appeltjes met de wethouder geschild. In Holten komt een azc, burgers en volksvertegenwoordigers hadden weinig lovende woorden over de communicatie rondom het besluit daarover. Tijhof bood zijn excuses aan. En verdedigde de gang van zaken in een adem met min of meer dezelfde argumenten als eerder deze maand in Enschede, waar ook een azc komt.
Vertrouwelijke gesprekken, gevoelige kwestie. Eerst de directe omgeving informeren, in volgende ronden de rest. Kort van tevoren uitnodigen, want je wilt geen stormloop (en gedonder) èn ruimte om mensen met vragen en zorgen fatsoenlijk te woord te staan. “En we hebben maar vier wethouders.”
Lees verder onder de afbeelding.
Het beeld van Holten-Rijssen als relatief eensgezinde en kalme gemeente blijft verder fier overeind. De berichtgeving over het CU-kandidaatkamerlid gaat voor een groot deel over de meest rustige (en stereotype) van alle publieke wethouderstaken: een woordje hier, een voorwoordje daar, een knip met een schaar of een druk op de knop bij een opening, een hoogste punt en een dieptepunt (herdenking van oorlogsslachtoffers).
Dat hoogste punt gaat overigens over de bouw van ‘Kampus’, een ambitieus onderwijsconcept van het ROC van Twente, ondernemers en zorginstellingen. Die ‘Kampus’ is dit jaar in gebruik genomen en belooft een ‘Experience Center’ te zijn, dè plek in Twente waar de vakmannen en -vrouwen van de toekomst worden opgeleid.
Tijhof zei bij de gelegenheid (dat hoogste punt) over de leerlingen die er hun opleiding gaan genieten: “Vakkanjers bouwen mee aan bruto Twents geluk.” De Rijssense wethouder is ook lid van het algemeen bestuur van de Twente Board, de organisatie samenwerkende overheden, onderwijsinstellingen en ondernemingen die de term muntte. De bouw van ‘Kampus’ is voor een goed deel gefinancierd vanuit rijksgelden die door Twente Board worden verdeeld over projecten in de regio.
Die Twente Board streeft ‘bruto Twents geluk’ na. ‘`Versterken van de economie’ moet leiden tot een ‘groene technologische topregio waar het goed wonen, werken en leven is’.
Of Tijhof met dat alles de ChristenUnie meer kleur op de wangen geeft, is de vraag. Hij zegt weinig over een van de speerpunten van zijn partij die haar echt onderscheiden van de Rijssen-Holtense coalitiegenoten: klimaat (rentmeesterschap in CU-termen). Hij zou er, in de politiek-maatschappelijke verhoudingen binnen die gemeente, vermoedelijk ook geen hoge ogen mee gooien. Maar wie Tijhof hoort praten, hoort ‘economie’, ‘ondernemers’, ‘banen’ en ‘onderwijs’.
Ook de sociale agenda van de CU verbindt hij met ondernemerschap. “Je kunt pas sociaal zijn als je ondernemerschap ernaast zet”, zegt hij. “Want de beste manier om mensen bestaanszekerheid te bieden, is werk.” Ondernemers dragen de samenleving. Mits ze noaberschap hoog in het vaandel hebben staan.
Oftewel: naastenliefde, zoals Tijhof het noemt. “Ik gun ons land dat we naar elkaar omzien. Niet omdat je er zelf beter van wordt, maar omdat de samenleving er beter van wordt.”Ondernemers niet uitgezonderd.