‘Ben ik nou Bengaals of Nederlands?’, vraagt Shaya zich af. Cenne Kistemaker maakte een Minikroniek, een kort filmportret over Shaya, met haar leven in Nederland en haar roots in Bangladesh. “Ik ben zelf geadopteerd en was benieuwd naar het verhaal van iemand anders”, vertelt Cenne over haar keuze voor dit onderwerp.
Filmfestival Oldenzaal staat zaterdagmiddag 18 november in het teken van de Minikronieken. Minikronieken zijn korte filmportretten van maximaal 10 minuten, waarin het levensverhaal, of een stukje daarvan, van een persoon centraal staat.
Een van de filmmakers is Cenne Kistemaker uit Enschede. Ze studeerde in juni 2022 af aan de opleiding Creative Media & Game Technologies bij Saxion Enschede. Cenne werkt bij Tetem. “Ik ben Labcoach; ik begeleid bezoekers in het FabLab van Tetem om digitale technieken te leren, bijvoorbeeld 3D printen, en als educatief medewerker geef ik workshops op basisschool en middelbare school op het gebied van digitale technologie en maak technieken.” Daarnaast is ze freelancer Multimedia Vormgever.
Met de Minikronieken-methode kan iedereen leren om een korte documentairefilm met een levensverhaal te maken. Professionele filmmakers coachen de deelnemers stap voor stap om het productieproces in goede banen te leiden.
Op 18 november 2023 is er een primeur, want deze keer worden niet de Minikronieken van de deelnemers gepresenteerd, maar die van de eigen medewerkers. In het kader van een train-de-trainer cursus maken zij deze keer hun eigen Minikroniek.
Werkgever Tetem ging een samenwerking aan met Masja de Roy, initiatiefnemer van het Minikronieken project. Cenne kreeg een uitnodiging om hier aan mee te doen via Tetem. “Ik verdiepte me daar in en dacht gelijk ‘dat is iets voor mij’. Het leek me leuk om ervaring op te doen met documentaires maken en om mensen uit het vakgebied te leren kennen.”
Over het thema hoefde ze niet na te denken. Ze wist meteen dat het over adoptie zou gaan. “Ik ben zelf geadopteerd en was benieuwd naar het verhaal van iemand anders.”
De persoon in haar Minikroniek is zang- en muziekdocente Shaya. Zij leidt een tevreden leven met man en kinderen. “Toch merkt ze dat haar adoptie een bepaalde uitwerking heeft op haar. Ze worstelt met de vraag: Ben ik nou Bengaals of Nederlands? Toen ze een reis naar haar roots in Bangladesh maakte, voelde ze niet de connectie met het land waarop ze gehoopt had. Wanneer Shaya de mogelijkheid krijgt om een DNA-test te doen, wordt ze aan het denken gezet.”
Cenne maakte de film in zo’n 6 weken. “Tijdens de minikroniekentraining hebben we de methode besproken, die wij als docenten gaan aangehouden tijdens filmprojecten op scholen. Die bestaat uit verschillende stappen en deze heb ik ter oefening ook aangehouden bij het maken van mijn eigen Minikroniek.”
“De basisprincipes van film en editen waren bij mij al wel bekend, omdat ik mij tijdens de studie ook veel heb beziggehouden met film. Wel was het genre docu nieuw voor mij. Met name over de interviewtechnieken en de opzet van een documentaire heb ik veel geleerd.”
Voor de film nam ze een interview op. “Ik vond het wel lastig om aan het begin een rode draad te vinden in het interview. Je moet je voorstellen dat je een uur of misschien wel langer aan beeldmateriaal hebt, en dit moet terugbrengen naar 10 minuten. Dan moet je echt keuzes maken in wat je wilt vertellen en niet, maar ook in wat belangrijk is en niet. Daar ben ik wel even mee bezig geweest.”
Wat Cenne het meest raakte was dat in de adoptiepapieren van Shaya veel dingen stonden die niet waar waren. “Als dat het enige is wat je hebt als geadopteerde, dan hecht je natuurlijk veel waarde aan die informatie. Als blijkt dat het allemaal niet waar is, dan kan ik me zo goed voorstellen hoe dat voor haar gevoeld moet hebben. Dat is iets wat mij ook veel zou doen, als het bij mij zou gebeuren.”
Al met al is Kistemaker tevreden over haar bijdrage. “Ik heb veel geleerd en heb een bijzonder verhaal van iemand mogen vertellen op film. Dat vind ik al hartstikke tof. Natuurlijk blijf ik altijd kritisch op mijn werk, vooral omdat het mijn eerste documentaire is. Maar voor het feit dat we dit in 6 weken gedaan hebben, ben ik zeker tevreden.”
De Minikroniek van Cenne Kistemaker wordt gedraaid op zaterdagmiddag 18 november, in het tweede blok en dat begint om 15.00 uur.
Bekijk hier een stukje uit de video
https://www.facebook.com/Minikronieken/videos/671117288466504
Tijdens het Oldenzaals Filmfestival zijn de kronieken te zien op de zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.
De films worden vertoond in 3 blokken, tussendoor is er pauze met optreden van jongerenrockband ‘de Drumsticks’.
De ticketprijs is 7 euro voor de hele middag, ongeacht het aantal filmblokken.
Ticket: https://www.stadstheaterdebond.nl/bestel/5916